Preşedintele american Joe Biden anunţă organizarea în perioada 29-30 martie a celei de a doua ediţii a ”Summitului Democraţiei”, o reuniune internaţională la originea căreia se află administraţia sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El urmează să prezideze debateri cu lideri din Costa Rica, Olanda, Coreea de Sud şi Zambia, ceea ce ilustează, apreciază Casa Albă, ”aspiraţia universală către un mod de guvernare resposabil, transparent şi care să respecte drepturile”.

”Această reuniune va arăta cum democraţiile sunt în profitul cetăţenilor lor şi sunt cel mai bine echipate să răspundă celor mai urgente provocări mondiale”, subliniază cele cinci ţări co-organizatoare într-un comunicat comun, care reia astfel un discurs drag şefului statului american.

Prima ediţie a ”Summitului Democraţiei” a avut loc în decembrie 2021, în format virtual, şi fost criticat aprig de cătyre China şi Rusia, care nu au fost invitate la eveniment.

Beijingul şi-a exprimat atunci indignarea faţă de invitarea Taiwanului la această reuniune diplomatică la nivel înalt.

DEMOCRAŢIE VS. REGIM AUTORITARIST

Casa Albă dă asigurări că, de la prima ediţie, guvernele invitate au luat ”decizii importante pentru a construi democraţii mai rezistente, a lupta împotriva corupţiei şi a apăra drepturile omului”.

Participanţii la acest prim summit au ”cooperat pentru a se opune actelor de agresiune autoritaristă, inclusiv războiului neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”, subliniază Executivul american.

Joe Biden repetă în mod neîncetat că lumea se află la ”un punct de cotitură”, cauzat de o tentaţie a autoritarismului, care ameninţă democraţii care se află într-o situaţie proastă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.