Secretarul general al Palatului Élysée Alexis Kohler, inculpat în septembrie cu privire la ”asumarea unor interese ilegale”, este suspectat de faptul că a ”participat” în calitate de funcţionar de rang înalt - în perioada 2009-2016, la decizii cu privire la armatorul MSC, care are legături cu familia sa, potrivit unor elemente din interogatoriului său, de care AFP scrie că luat cunoştinţă marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestor elemente, magistraţii care instructează dosarul îl acuză de faptul că a ”participat din 2009 în 2012, ca administrator, la opt deliberări ale instanţelor de conducere ale STX France (în prezent Chantiers de l'Atlantique) şi ale Grand Port Maritime du Havre (GPMH), ambele cu legături cu grupul MSC.

Ei subliniază că, în perioada 2012-2016, pe când a făcut parte din cabinetele lui Pierre Moscovici, iar apoi al lui Emmanuel Macron, la Ministerul Economiei, a ”persistat (...) să emită avize sau să dea orientări strategice cu legături” cu dosare în care era implicat MSC.

Mama lui Alexis Kohler este vara lui Rafaëla Aponte, soţia fondatorului grupului Gianluigi Aponte - o legătură familială ”simplă”, de ”gradul cinci”, ”îndepărtată”, s-a apărat el în faţa judecătorilor.

Scandalul a izbucnit în urma dezvăluiri Mediapart în mai 2018, iar în iunie 2020 s-a deschis o procedură judiciară.

Până în pezent, au avut loc aproximativ 50 de audieri şi zece percheziţii în cadrul acestei anchete.

Secretarul general al Palatului Élysée a declarat în faţa judecătorilor, de la bun început, că ”nu a considerat niciodată că se află în conflict de interese” şi, în mod paradoxal, că a făcut totul, ”încă din noiembrie 2008”, pentru a sta departe de dosare implicând grupul MSC.

El susţine că nu a participat la nicio decizie cu privire la acest grup, în perioada STX-GPMH, că şi-a avertizat ierarhia cu privire la aceste legături familiale, că a cerut să renunţe la mandatul de administrator al STX şi că a exprimat poziţia statului în voturile din Consiliul de Adminstraţie, ci nu poziţia sa.

El susţine că, pe când se afla la Ministerul Finanţelor, a organizat o îndepărtare ”informală” faţă de dosarele MSC, împreună cu Pierre Moscovici (2012-2014), iar apoi printr-o ”scrisoare”, cu Emmanuel Macron (2014-2016).

Magistraţii precizează că nu au găsit ”niciun înscris sau notă a Agenţiei Participaţiei Statului, Trezoreriei sau Ministerului Economiei care să menţioneze legătura familială (a lui Kohler) cu familia Aponte” sau care să organizeze vreo îndepărtare de dosare MSC în perioada 2010-2016.

După 15 ore de interogatoriu, Alexis Kohler a recunoscut ”o dezbatere pe tema gradului (său) de formalism” în notificarea îndepărtării sale de dosare implicând grupul MSC, însă s-a declarat ”şocat şi indignat” de ”punerea în discuţie” a ”integrităţii” sale.

El a fost inculpat cu privire la ”asumarea unor interese ilegale” şi este martor asistat cu privire la ”trafic pasiv de infljuenţă”.

Avocatul său, contactat marţi de AFP, nu a dorit să reacţioneze.

Palatul Élysée a declarat că ”nu poate comenta o anchetă în curs”.

”Ne putem felicita că justiţia avansează şi îşi face treaba, chiar dacă, din nefericire, acest lucru ia atât de mjult timp”, a declarat, la rândul său, avocatul asociaţiei anticorpuţie Anticor, Jean-Baptiste Soufron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.