USR şi Forţa Dreptei au atacat la CCR iniţiativa legislativă PNL care, spun iniţiatorii demersului, favorizează mafia imobiliară prin limitarea drastică a capacităţii ONG-urilor de a se adresa justiţiei atunci când au suspiciuni că anumite construcţii ar fi ridicate cu încălcarea prevederilor legale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit USR, ”legea restrânge, în mod profund neconstituţional, accesul la justiţie, prin reducerea radicală - de la 5 ani la 1 an - a termenului în care organizaţiile civice pot ataca în instanţă hotărârile prin care sunt aprobate documentaţiile construcţiilor. Totodată, legea scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenţie”.

”Prin reducerea acestor termene doar pentru o categorie de persoane juridice, legea instituie un tratament defavorabil pentru reprezentanţii societăţii civile, contrar art. 16 din Constituţie privind egalitatea în drepturi”, precizează formaţiunea. Senatorul USR Raoul Trifan, membru în Comisia de administraţie publică, susţine că legea impune termene foarte scurte pentru contestarea avizelor de construcţie şi elimină din elementele de transparenţă obligatorie din timpul etapelor construcţiei.

”Scopul este de a debalansa complet echilibrul dintre comunitate şi dezvoltatori, în favoarea celor din urmă. Acest lucru nu poate rămâne aşa. Chiar dacă au 70% din Parlament, PSD, PNL şi UDMR nu pot face chiar orice vor în România”, susţine Raoul Trifan. În sesizarea depusă la CCR sunt invocate şi alte argumente, precum lipsa fundamentării temeinice şi încălcarea unor convenţii internaţionale în materia drepturilor omului, la care România este parte, mai arată USR în comunicat.

Forţa Dreptei transmite că ”susţine cauza celor care dezvoltă proiecte imobiliare în mod corect, în conformitate cu rigorile legale şi cu respect faţă de interesele legitime ale comunităţii în cadrul căreia au loc astfel de proiecte”.

”Suntem împotriva celor care realizează o concurenţă neloială, aplicând la limita legii artificii procedurale şi dezvoltând relaţii oneroase cu anumite administraţii locale. Reglementările impuse de noul USL ridică mari semne de întrebare cu privire la favorizarea „rechinilor imobiliari”, proiectul de lege contestat fiind adoptat pe repede înainte, fără dezbateri parlamentare semnificative”, spune Forţa Dreptei.

”În fapt, proiectul reduce semnificativ termenul în care pot fi contestate în instanţă documentaţiile de urbanism şi de amenajare a teritoriului, de la 5 ani la 1 an de zile, introducând în acelaşi timp şi clauze de prescripţie menite să restrângă în mod nejustificat dreptul organizaţiilor neguvernamentale de a solicita verificarea legalităţii documentelor de urbanism în instanţa de contencios administrativ”, mai precizează formaţiunea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.