Premierul britanic Rishi Sunak urmează să anunţe luni că este necesar ca Regatul Unit să-şi apere mai puternic în lume valorile libertăţii şi deschiderii, mai ales împotriva Chinei şi Rusiei, în primul său discurs major de politică externă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Adversarii noştri şi concurenţii noştri au o strategie pe termen lung. În faţa acestor provocări, viziunea pe termen scurt şi dorinţele pioase nu sunt de ajuns”, urmează să declare Rishi Sunak, potrivit unor fragmente difuzate de Downing Street înaintea acestui discurs pe care şeful Guvernului urmează să-l susţină luni, la Guidhall, palatul City, în faţa unei adunări de diplomaţi şi reprezentanţi ai lumii afacerilor.

”Asta înseamnă să fim mai puternici, pentru a ne apăra valorile şi deschiderea care stau la baza prosperităţii noastre”, urmează să spună el.

Asta înseamnă totodată ”să le ţinem piept concurenţilor noştri nu cu o mare retorică, ci cu un pragmetism robust”.

În acest prim discurs major de politică externă de când a devenit şeful Guvernului de la Londra, la sfârşitul lui octombrie, premierul urmează să insiste asupra faptului că, împotriva ambiţiilor Rusiei şi Chinei, Regatul Unit este necesar să apere o viziune pe termen lung, potrivit Downing Street.

Această viziune urmează să aibă la bază o relansare a relaţiilor Regatului Unit cu Uniunea Europeană (UE), puse la încercare de Brexit, dar şi cu regiunea indo-pacifică, în care se află într-o vizită, în prezent, secretarul de stat însărcinat cu această zonă, Anne-Marie Trevelyan.

Însă, pentru a avea o voce care să răsune pe scena internţaională, Regatul Unit este necesar să aibă ”o economie mai puternică”, urmează să sublinieze Sunak, în contextul în care regatul este împotmolit într-o dublă criză, economică şi socială.

Londra este pe cale să-şi revizuiască, în prezent, doctrina în domeniul securităţii, apărării şi politicii externe, cu scopul de a se adapta noului context geopolitic, marcat de Războiul rus în Ucraina şi amplificarea tensiunilor cu Iranul şi China.

În vară, în timpul campaniei la fotoliul de la Downing Street, pe care l-a pierdut în faţa lui Liz Truss, care a rămas cu greu o lună la putere, Rishi Sunak l-a catalogat pe gigantul asiatic drept ”cea mai mare ameninţare la adresa securităţii” lumii şi Regatului Unit.

La jumătatea lui noiembrie, la ultimul summit G20, în Indonezia, el a îndemnat la ”o relaţie sinceră şi constructivă între Londra şi Beijing”, ale căror relaţii s-au tensionat în ultimii ani.

În acest discurs de luni, Rishi Sunak urmează să insiste de asemenea asupra susţinerii britanice a Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.