USR a depus, la iniţiativa deputaţilor Stelian Ion şi Silviu Dehelean, două proiecte de modificare a Codurilor penale astfel încât acestea să fie puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi să nu se repete situaţia prescripţiei răspunderii penale, soldată cu închiderea a mii de dosare de corupţie şi criminalitate organizată, anunţă formaţiunea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Modificarea Codurilor penale reprezintă un jalon în PNRR, trebuie să intre în vigoare până la sfârşitul anului şi nu putem avea încredere în ministrul Predoiu, nici că respectă termenele, nici că va propune legi bune. Noile proiecte ale CP şi CPP erau finalizate încă din septembrie anul trecut, când am plecat de la Ministerul Justiţiei. De atunci, ministrul le-a ţinut în sertare şi, periodic, ne anunţă că sunt gata şi le trimite coaliţiei spre aprobare. La fel a făcut şi cu legea avertizorilor de integritate, generând riscul de a bloca primirea banilor din PNRR pentru nerespectarea termenelor asumate”, declară Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

”E deja un obicei al majorităţii PSDNL-UDMR să nu modifice legile conform deciziilor CCR, mai ales în domeniul penal, astfel încât să lase portiţe infractorilor. S-a întâmplat deja în privinţa prescrierii şi mii de dosare cu prejudicii de miliarde de lei, de corupţie, crimă organizată şi evaziune fiscală, se vor închide. Pentru a preveni o astfel de situaţie, am iniţiat punerea în acord a Codului penal şi Codului de procedură penală cu deciziile CCR, dar şi cu propunerile venite din partea societăţii civile”, afirmă Silviu Dehelean, deputat USR şi membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Proiectele USR de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală vizează doar articolele care au făcut subiectul deciziilor CCR din ultimii ani. În privinţa Codului penal, promovat în 2009 tot de Cătălin Predoiu, pe atunci ministru în Guvernul Boc, şi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, nu prin dezbatere în Parlament, sunt 10 decizii ale CCR care nu au fost urmate de demersuri de punere în acord a Codului cu dispoziţiile Legii fundamentale. Printre ele se numără Decizia CCR nr. 392/2017 prin care judecătorii constituţionali au arătat că trebuie să existe un prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

În lumina ultimelor decizii ale CCR privind prescripţia răspunderii penale, care duc acum la închiderea a mii de dosare, există riscul ca pe viitor CCR să declare neconstituţional articolul referitor la abuzul în serviciu. Din acest motiv, proiectul USR propune un prag valoric la valoarea unui salariu minim brut pe economie, precizând, totodată, că reprezintă abuz în serviciu şi încălcarea legii care afectează drepturi sau libertăţi fundamentale prevăzute de Constituţie şi de convenţiile şi tratatele internaţionale la care România este parte. În felul acesta,

USR vrea să dezamorseze bomba plasată de CCR prin deciziile din epoca Dragnea şi să preîntâmpine o nouă lovitură de graţie dată justiţiei penale, în beneficiul infractorilor care au devalizat bugetul ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.