Qatarul nu este singura ţară care a înregistrat un flux masiv de turişti datorită găzduirii Cupei Mondiale de Fotbal din 2022. Emiratele Arabe Unite învecinate vor beneficia şi ele de acest val, iar capitala sa comercială strălucitoare, Dubai, va primi aproximativ 1 milion de vizitatori suplimentari pe parcursul turneului de fotbal, potrivit Consiliului Sportiv din Dubai, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paul Griffiths, CEO al Dubai Airports, a numit în august Dubaiul ca fiind ”poarta majoră” către Cupa Mondială şi a prezis că va vedea mai mulţi turişti decât Qatarul însuşi.

Şi oraşul se foloseşte de toate avantajele sale, valorificându-şi reputaţia de oraş hipermodern, mai liberal şi mai construit decât Qatarul, şi promovând atracţiile turistice extravagante pe baza cărora şi-a dezvoltat reputaţia.

Dubaiul este cunoscut pentru experienţele exagerate şi ciudate, cum ar fi complexul său de pârtii de schi interioare în deşert, cea mai adâncă piscină mică creată de om din lume, cea mai înaltă clădire din lume şi cea mai mare roată Ferris.

Acum se adaugă experienţe specifice cu tematica Cupei Mondiale, profitând simultan de faptul că Qatarul, o ţară mică de 3 milioane de locuitori, are dificultăţi să găzduiască toţi turiştii aşteptaţi şi mulţi dintre ei vor opta să se cazeze în Dubai pentru meciuri.

Acest lucru a fost posibil datorită ”curselor aeriene în ziua meciului”, operate de Qatar Airlines şi de transportatorul low-cost cu sediul în Dubai FlyDubai, permiţând călătorilor să rezerve zboruri dus-întors în aceeaşi zi din Dubai sau din apropiere de Oman, pentru a participa la un meci în Qatar şi a se întoarcere în mai puţin de 24 de ore.

”La doar o oră distanţă de Qatar pe calea aerului, Dubai este o destinaţie familiară pentru călătorii globale. Infrastructura sa turistică şi cerinţele simple de intrare îl fac o bază convenabilă pentru fanii Cupei Mondiale”, a declarat pentru CNBC Taufiq Rahim, cercetător la Mohammed bin Rashid School of Government.

Se preconizează că statul Qatar va pune la dispoziţie în total 45.000 de camere de hotel până la începutul lunii noiembrie, potrivit Cushman & Wakefield Qatar, cazarea la turneu fiind ”susţinută de nave de croazieră, facilităţi de camping, apartamente şi vile”.

Dubaiul oferă între timp peste 140.000 de camere de hotel, potrivit firmei de date hoteliere STR.

În jurul diferitelor emirate ale Emiratelor Arabe Unite, au fost amenajate 43 de zone destinate fanilor, pentru vizionarea meciurilor, unele dintre cele mai mari, cum ar fi zona oficială de fani BudX a Budweiser din Dubai Harbour, fiind suficient de mari pentru a găzdui 10.000 de fani zilnic, cu meciurile difuzate pe ecrane enorme de 3.552 de metri pătraţi.

Există chiar şi un hotel cu tematică de fotbal în arhipelagul artificial Palm din Dubai, unde cei mai dedicaţi fani pot sta, în timp ce pot fi transportaţi în şi din Doha pentru meciurile zilnice.

O experienţă de vizionare a meciurilor de 20.000 de dolari pe noapte

Veniturile Dubaiului nu vor proveni doar din sejururi la hotel şi restaurante. Vizitatorii emiratului pot închiria superyacht-uri pentru zeci de mii de dolari pe noapte, pentru a urmări meciurile în timp ce navighează prin Golful Persic.

Xclusive Yachts, cea mai mare companie privată de iahturi charter din Emiratele Arabe Unite, oferă cea mai opulentă experienţă pe mare, la 20.000 de dolari pe noapte, pe un superyacht cu trei punţi, cu un skydeck, bar la bord, skylounge, cinci cabine şi un bucătar cu stea Michelin care serveşte mese gourmet.

”Ne aşteptăm la o [creştere] de peste 300% a rezervărilor de iachturi în noiembrie şi decembrie, în principal datorită vizitatorilor pentru Cupa Mondială şi Qatar, care caută şi activităţi de agrement în Dubai”, a declarat în octombrie directorul general Amit Patel pentru Doha News.

Traficul de zbor este, de asemenea, în creştere. Aeroporturile din Dubai au anunţat la mijlocul lunii noiembrie că 120 de zboruri de transfer vor zbura în şi din afara aeroportului Dubai World Central în fiecare zi, între datele de începere şi de sfârşit ale turneului, 20 noiembrie şi 18 decembrie.

Şi, luni, CEO-ul Flydubai, Ghaith Al Ghaith, a declarat că aproape toate zborurile de transfer ale companiei aeriene în ziua meciului către Doha au fost la capacitate maximă.

”Acesta este un model care pare să continue în următoarele două zile şi săptămâni”, a spus Al Ghaith.

Flydubai şi Qatar Airways vor gestiona împreună zborurile de transfer în ziua meciului între DWC şi Doha. Odată cu adăugarea zborurilor de la aeroportul principal din Dubai, Dubai International (DXB), călătorii pot lua un zbor la fiecare 30 până la 50 de minute.

Cererea de avioane private creşte

Dar, ca orice în Dubai, există o opţiune de lux pentru cei care au bani de cheltuit: companiile de charter cu avioane private au cunoscut un boom în afaceri, unii fani fiind dispuşi să plătească sume atrăgătoare pentru a ajunge la meciuri.

”Cu siguranţă vedem o creştere mare a traficului între Dubai şi Doha, în luna viitoare”, a declarat pentru CNBC Oleg Kafarov, director de comunicare şi dezvoltare de portofoliu la compania de avioane charter private Jetex din Dubai.

Jetex oferă două pachete: un serviciu complet de jet privat la preţul de 240.000 de dirhami din Emiratele Arabe Unite (65.340 dolari) pentru până la 10 pasageri, sau locuri individuale cu un preţ de 29.000 de dirhami (7.895 dolari) fiecare.

Durata zborului între Dubai şi Doha este de aproximativ o oră. Compania şi-a amenajat chiar şi terminalul VIP de pe aeroportul DWC ca o zonă de fani ai Cupei Mondiale, cu un mini teren de fotbal şi alte decoraţiuni tematice.

În ciuda preţurilor mari, cererea pentru zboruri private este semnificativ mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit operatorilor charter, deşi cifrele variază de la companie la companie.

Ian Moore, director comercial al companiei private de charter VistaJet, spune că peste 70 dintre zborurile sale executive către Qatar pentru meciuri sunt deja rezervate.

”Evident că există unii oameni care aşteaptă să vadă dacă echipa lor favorită trece de tururile de calificare. Încurajăm cu tărie clientela noastră să rezerve cu noi cât mai devreme posibil, chiar şi cu un avion privat, având în vedere restricţiile şi volumul de zboruri la care se aşteaptă Doha, trebuie să fii bine organizat şi bine structurat”, a spus Moore pentru Gulf News.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.