O jurnalistă americană, E. Jean Carroll, care-l acuză pe Donald Trump că a violat-o în anii '90, şi-a relansat joi acţiunea în justiţia civilă împotriva fostului preşedinte al Statelor Unite, în baza unei noi legi, la New York, care protejează victimele agresiunilor sexuale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Carroll, în vârstă de 78 de ani, şi Trump, în vârstă de 76 de ani, se înfruntă din 2019 într-un dublu caz judiciar - de viol şi de o presupusă defăimare.

Amândoi au dat depoziţii sub jurământ, în octombrie, în faţa unui judecător newyorkez.

În procedura de defăimare, E. Jean Carroll, o scriitoare şi fostă jurnalistă la revista Elle, l-a atacat pe Donald Trump în civil, în noiembrie 2019.

Ea îl acuză de faptul că a defăimat-o din cauză că i-a catalogat drept o ”minciună completă”, în 2019, acuzaţiile de viol într-o cabină de probă a unui mare magazin newyorkez în 1995 sau 1996.

Preşedintele republican, la acea vreme în funcţie (2017-2021), i-a răspuns că nu a întâlnit-o niciodată şi că ”nu este genul său de femeie”.

Avocaţii săi au afirmat mereu că el era apărat, în 2019, de imunitatea sa de şef de stat.

În privinţa acuzaţiilor de viol, Carroll nu a depus o plângere oficială în 2019, pentru că faptele erau prescrise.

LEGE NOUĂ

La 24 noiembrie, însă, a intrat în vigoare o nouă lege în statul New York - ”Adult Survivors Act” - care le permite, timp de un an, victimelor unor agresiuni sexuale să-şi reactiveze eventuale vechi plângeri şi să ceară un proces în civil.

Cabinetul de avocatură al lui Carroll, Kaplan Hecker and Fink, şi justiţia federală din Manhattan au făcut publice, joi, mai multe documente judiciare prin care îl acuză pe Trump de ”viol” şi cer un proces în civil în 2023, în vederea obţinerii unor despăgubiri.

În introducerea plângerii, care poate fi primită în prezent şi în care sunt relaltate toate faptele, Donald Trump este acuzat că, ”în urmă cu 27 de ani (...), în marele magazin de lux Bergdorf Goodman, de pe Fifth Avenue, la New York, a prins-o pe E. Jean Carroll, a împins-o şi înghesuit-o în peretele unei cabine de probă cu umărul şi a violat-o”.

Reclamanta a păstrat tăcerea timp de peste 20 de ani şi şi-a spus povestea într-o carte, la sfârşitul anilor 2010, în cadrul mişcării #MeToo, lansată în 2017, împotriva violenţelor cărora le sunt supuse femeile.

”Respect şi admir oamenii care iau cuvântul, însă acest caz constituie, din nefericire, o deturnare de la obiectivul legii, care creează un grav precedent şi riscă să delegitimeze ceea ce spun adevăratele victime”, a declarat joi AFP avocata lui Trump în acest dosar, Alina Habba.

În octombrie, fostul preşedinte a catalogat aceste acuzaţii drept ”o farsă şi o minciună”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.