Departamentul american al Justiţiei vrea să-l interogheze pe fostul vicepreşedinte al lui Donald Trump Mike Pence în cadrul anchetei cu privire la eforturi ale miliardarului republican de a modifica rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, potrivit presei americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mike Pence urmează să analizeze această solicitare de a depune mărturie, declară surse cotidianului The New York Times şi postului CNN.

Secretarul american al Justiţiei Merrick Garland a numit săptămâna trecută un procuror special care să-l ancheteze în mod independent pe fostul şef al statului american, după ce acesta şi-a anunţat candidatura în alegerile prezidenţiale din 2024.

DOUĂ INVESTIGAŢII DISTINCTE

Acest procuror independent supervizează de-acum două investigaţii distincte, pe care justiţia federală americană le desfăşoară de luni de zile.

Prima dintre ele vizează eforturi ale lui Donald Trump de a-şi contesta înfrângerea în alegerile prezidenţiale din 2020 - până la luarea cu asalt de către susţinători ai săi a Capitoliului, la 6 ianuarie 2021, la momentul certificării victoriei rivalului său democrat Joe Biden.

A doua vizează gestionarea de către fostul preşedinte american a unor documente confidenţiale care trebuiau să fie arhivate la plecarea sa de la Casa Albă.

Procurorul special este însărcinat, însă, să emită doar o recomandare cu privire la incuparea sau nu a lui Donald Trump, iar Departamentul Justiţiei este cel care va tranşa.

Cererea justiţiei americane adesată lui Mike Pence - care nu a fost încă citat în mod oficial să compară în calitate de martor - este anterioară numirii procurorului independent, potrivit NYT.

Fostul preşedinte republican a exercitat - în mod public -  presiuni asupra vicepreşedintelui său să nu certifice rezultatul alegerilor, la 6 ianuarie 2021.

Pence a denunţat atunci drept ”iresponsabile” acţiunile lui Trump, dar a refuzat să fie audiat în Comisia de anchetă din Camera Reprezentanţilor cu privire la atacul trumpist la Capitoliu.

Un potenţial candidat în alegerile prezidenţiale din 2024, Mike Pence ar putea de această dată să accepte să fie audiat, deoarece este vorba despre o anchetă penală, estimează NYT.

Donald Trump ar putea să încerce să-l împiedice să depună mărturie pe fostul său vicepreşedinte agitând o prerogativă a puterii executive de a păstra confidenţialitatea comunicaţiilor, aşa cum a încercat să facă cu alţi oficiali de-ai săi citaţi la audieri în ancheta federală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.