Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex şi original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomaţie românească precum şi sărbătoririi Zilei Naţionale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet şi orchestra ONB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Excelenţa Sa, doamna Simona-Mirela Miculescu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, despre eveniment: „Sunt încântată şi emoţionată că aici, în inima UNESCO, am adunat atâta lume pentru a sărbători împreună 160 de ani de Diplomaţie românească şi Ziua Naţională, două ocazii minunate pentru a ne onora rădăcinile, pentru a oferi o mostră superbă de suflet românesc, reflectând, în acelaşi timp, asupra prezentului şi a destinului nostru ca ţară! Aş dori să fac o adâncă reverenţă în faţa magnificilor artişti ai Operei Naţionale din Bucureşti, care s-au întors la Paris după 57 de ani de absenţă. Mă înclin şi în faţa creatorilor acestui spectacol original şi captivant, care a îmbinat armonios magia tradiţiilor ancestrale româneşti cu îndrăzneala modernităţii. Cu remarcabilă creativitate şi profesionalism, aceşti artişti conferă o voce unică culturii noastre vibrante şi esenţei noastre naţionale profunde, păstrând, în acelaşi timp, nestinsă flacăra păcii, a respectului reciproc şi diversităţii, care sunt obiectivele principale ale UNESCO şi ale membrilor săi!”

Dirijorul Daniel Jinga, manager general al ONB: „Am avut onoarea de a dirija Orchestra Operei Naţionale Bucureşti la Paris, de a fi alături de compania de balet, de a scrie istorie pentru cultura română prin acest eveniment incredibil, rezultatul unei fabuloase munci de echipă alături de colegii mei şi de Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO. Sunt convins că, astfel, anul 2022 va rămâne în cartea de aur a turneelor Operei Naţionale Bucureşti. Statura numelor care ne-au precedat în 1963 şi 1965 la Paris a ridicat aşteptările foarte sus, iar efortul creativ făcut atât de interpreţi, cât şi de creatorii acestui spectacol - şi mă refer aici la compozitorul Dan Dediu, la coregraful Gigi Căciuleanu, la scenografa Viorica Petrovici, nume de primă mărime ale culturii române contemporane - s-au bucurat de o primire pe măsură din partea publicului multinaţional de la Sala Mare a UNESCO din Paris. Suntem fericiţi că acest eveniment a putut avea loc acum şi aici, la Paris în 2022, şi ne bucurăm că vom putea invita publicul bucureştean să vadă în premieră Povestea iei la Bucureşti pe 1 decembrie de Ziua Naţională a României.”

Regizorul Radu Mihăileanu: „A fost o seară foarte emoţionantă. Îl cunosc şi îl admir pe Gigi Căciuleanu de mic copil, părinţii mei erau mari prieteni ai lui Miriam Răducanu şi, deci, l-am văzut pe Gigi încă de tânăr, un talent extraordinar. Mă bucur de ceea ce a creat cu această trupă de tineri formidabili, la fel şi muzica. S-au completat foarte frumos muzica cu dansul, a fost foarte românesc şi, în acelaşi timp, foarte universal, ceea ce mi se pare normal la UNESCO. Costumele realizate de prietena mea Viorica Petrovici sunt nemaipomenite, inspirate din anii ’30 -’50, dar cu modele pe de-o parte moderne, futuriste, pe de altă parte foarte româneşti. Şi acest lucru denotă diplomaţie, un dialog între trecut, prezent şi viitor, un dialog între România şi Univers. În această sală cu mare tradiţie şi faimă, Sala UNESCO din Paris este indispensabil ca România să vină să se exprime din când în când şi să arate lumii întregi ceea ce ştim noi să facem foarte bine.”

Spectacolul Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse  a debutat cu o parte coregrafică, axată pe punerea în evidenţă a valorilor muzicale tradiţionale româneşti în prelucrări diverse, conţinând de la „Hora mărţişorului” sau „Cântece româneşti” de Tiberiu Brediceanu, la „Şase dansuri româneşti” de Béla Bàrtok, cu Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijorul Daniel Jinga, solistă soprana Teodora Gheorghiu. Momentul central al serii a fost spectacolul de dans de Gigi Căciuleanu pe  muzica originală a lui Dan Dediu, unul dintre cele mai importante nume ale componisticii româneşti actuale. Spectacolul a fost prezentat de Baletul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijor Daniel Jinga. Scenografia, costumele şi spaţiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, design proiecţii Dilmana Yordanova, light design Cristian Simon, asistentă coregrafie Lelia Marcu-Vladu - o producţie a Operei Naţionale Bucureşti în parteneriat cu Fundaţia Art Production, cu sprijinul JTI. Evenimentul a constituit o importantă oportunitate de promovare a imaginii ţării noastre, precum şi de reafirmare a ataşamentului faţă de multilateralism şi de valorile şi principiile Naţiunilor Unite şi a fost realizat pornind de la o idee de Ovidiu Miculescu.

Ultima dată când s-a consemnat o mare apariţie a Operei Bucureştene la Paris a fost în 1965, aşadar acum 57 de ani, când baletul a participat la a III-a ediţie a Festivalului Internaţional al Dansului.

Publicul din România va avea ocazia să vadă spectacolul Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse pe scena Operei Naţionale Bucureşti pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Organizatori: Opera Naţională Bucureşti, Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO

Parteneri: Institutul Cultural Român, Radio România, Asociaţia culturală „Patrimoniu pentru Viitor”, Pro Contemporania, The Culture Club, Fundaţia Art Production, JTI

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.