Parlamentul European (PE) anunţă miercuri că site-ul său a fost ţinta unui atac cibernetic - revendicat de către un ”grup pro-Kremlin” -, la câteva ore după ce eurodeputaţii au calificat Rusia prin vot drept un ”stat care promovează terorismul”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al PE, Jaume Duch, evocă într-un mesaj postat pe Twitter ”un atac (de tip) DDoS” (negarea serviciului) care paraliza ”accesul pe siteul de web” al instituţiei europene.

”Echipe de la Parlament lucrează la rezolvarea problemei cât mai rapid”, a anuţat el.

”Un grup pro-Kremlin a revendicat responsabilitatea” acestui ”atac cibernetic sofiscticat”, a anunţat apoi preşedinta PE Roberta Metsola.

”Răspunsul meu este #SlavaUkraini (Glorie Ucrainei)”, a replicat ea,

Atacuri prin negarea serviciului (DDoS) constau în a lua ca ţintă un sistem informatic şi a-l ”inunda” cu mesaje sau cereri de conexiune.

În timp ce eurodeputaţii sunt reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, site-ul instituţiei - pe care sunt transmise în direct dezbaterile din hemiciclu şi pe care sunt postate online rezultatele voturilor parlamentate - a fost blocat începând de miercuri după-amiaza.

”Asta pare să fi afectat mai ales site-ul Parlamentului European, însă echipele mele au constatat probleme de conexiune, fără ca asta să împiedice buna desfăşurare a lucrărilor” parlamentare, a declarat AFP europarlamentara franceză Fabienne Keller.

Eurodeputaţii au adoptat miercuri la prânz un text în care prezintă ”Rusia drept un stat promotor al terorismului şi un stat care foloseşte mijloace teroriste”.

Acest vot - pur simbolic, în lipsa unui cadru juridic adecvat în UE - a fost salutat imediat de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.