Fundaţia Vodafone România este una dintre cele mai active organizaţii non-guvernamentele din România. Una dintre cele mai vizibile şi de impact initiative ale Fundaţiei Vodafone România a constat în lansarea unei aplicaţii digitale pentru victimele violenţei domestice. Am stat de vorbă cu Angela Galeţa, director al Fundaţiei Vodafone România pentru a afla mai multe detalii despre Bright Sky RO - această aplicaţie revoluţionară, dar şi despre fenomenul violenţei domestice din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Violenţa domestică rămâne un fenoment de amploare la nivel internaţional, dar mai ales naţional. Care sunt cele mai recente date privind ţara noastră?

Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone România: Fenomenul violenţei domestice în România este asemanător cu ceea ce se întamplă în Europa. O persoană din trei suportă în fiecare zi violenţă, abuz, hărţuire, arată datele oficiale la nivel european. În România, în perioada ianuarie – septembrie 2022, au fost emise 9.771 de ordine de protecţie provizorii, cu 20% mai multe faţă de primele 9 luni ale anului trecut, conform ultimelor date publicate de Poliţia Română. Deşi cifrele arată o creştere a fenomenului, credem că în realitate, victimele au prins mai mult curaj şi au sesizat într-o proporţie mai mare abuzurile faţă de alţi ani. În realitate amploarea violenţei domestice este mult mai mare, fiind un fenomen mult subraportat.

Care este rolul aplicaţiei Bright Sky RO în combaterea fenomenului?

Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone România:    Bright Sky Ro are, în primul rând, un rol de informare şi educare pentru că descrie care sunt categoriile de violenţă de gen, combate miturile legate de acest fenomen şi permite utilizatorului să evalueze siguranţa unei relaţii prin simpla completare a unui formular electronic.

Aplicaţia oferă şi o bază de date cu servicii de asistenţă, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află. În plus, meniul aplicaţiei permite accesul utilizatorilor la informaţii despre cauzele şi consecinţele abuzului, planul de siguranţă şi prevederile legale care pot proteja o victimă a violenţei domestice (ordinul de protecţie provizoriu dat de poliţie şi ordinul de protecţie dat de instanţă), precum şi măsurile care pot fi adoptate pentru creşterea siguranţei în mediul online.

Cine sunt oamenii care folosesc aplicatia Bright Sky in Romania? Care sunt datele pentru tara noastra, in cei aproape 2 ani de la lansare?

Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone România: Din mai 2020 şi până în prezent, Bright Sky RO a fost descărcată pe mai mult de 10.000 de telefoane şi a fost folosită de 31.689 de ori. Nu ştim cine sunt utilizatorii pentru că tinem foarte mult la siguranţa acestora şi cei care o descarcă o folosesc anonim, fără sa fie nevoie să-şi creeze cont sau să introducă date personale. Ne dorim ca ea să fie descărcată în siguranţă de cât mai mulţi oameni care au nevoie de ajutor pentru ei sau pentru cineva drag, întrucât este sigură, gratuită (atât pentru Android cât şi pentru iOS) şi conţine informaţii verificate. Deasemenea, am primit feedback-uri pozitive de la organizaţii neguvernamentale sau asistenţi sociali care lucrează cu victime ale violenţei domestice şi care folosesc aplicaţia pentru a găsi o anumită informaţie sau pentru aplicarea chestionarului de evaluare a siguranţei în relaţie pentru beneficiarii lor.

Care este cea mai mare prejudecată cu care se confruntă victimele violenţei domestice în România?

Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone România: Victimele se confruntă cu o serie de prejudecăţi, există multe mituri legate de violenţa domestică: o palmă nu înseamnă nimic pentru că nu-i aşa ”Bătaia e ruptă din rai!” sau ”Sigur a făcut ea ceva, altfel nu o lovea” etc. Există această mentalitate total nesănătoasă de blamare a victimei şi de justificare a acţiunilor abuzive ale partenerului. Mulţi se întreabă ”Dar de ce nu pleacă, de ce stă?” fără să înţeleagă că abuzul este de multe ori şi emotional şi că victima este captivă în relaţie, are o stimă şi o încredere scăzută în forţele proprii şi are nevoie de ajutor necondiţionat din partea celorlalţi.

Bright Sky Ro are o secţiune specială dedicată miturilor, în care, prin exemple sugestive încercăm să demontăm aceste prejucăţi pe care le avem mulţi dintre noi atunci când vorbim de violenţa domestică.

Concret, ce ajutor poate obtine victima prin intermediul Bright Sky RO?

Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone România: Primul şi cel mai mare ajutor este chestionarul de evaluare a riscului într-o relaţie care trece victima sau alt utilizator printr-o serie de întrebări la finalul cărora poţi descoperi daca relaţia ta este una nocivă. Multe victime nu-şi dau seama că ceea ce trăiesc este un abuz, consideră că este normal ceeea ce li se întâmplă de aceea, cel mai important pas este conştientizarea. Apoi, daca victima vrea să iasă din relaţia abuzivă, în aplicaţie găseşte paşii pe care trebuie să-i parcurgă, ce măsuri de precauţie să-si ia înainte de a-şi anunţa partenerul că pleacă, cum să strângă dovezi dacă doreşte să obţină un ordin de restricţie şi la cine să apeleze pentru ajutor: poliţie, organizaţii neguvernamentale pentru consiliere juridică sau psihologică, direcţii de asistenţă socială sau servicii de medicină legală.

Ce caută utilizatorii? Care sunt cele mai accesate funcţii ale aplicaţiei?

Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone România: Cele mai accesate funcţii ale aplicaţiei sunt ghidurile de evaluare a siguranţei într-o relaţie, cautare servicii suport şi ghidurile de identificare a tipurilor de abuz sau ghidul de siguranţă online.

Aplicaţia este într-o continuă evaluare şi identificare de noi modalităţi de customizare sau de adăugare de conţinut nou. În acelasi timp, ne preocupăm să actualizăm constant informaţiile existente, baza de date cu serviciile de asistenţă pentru victime sau informaţiile de ordin legislativ.

Ce presupune funcţia jurnal din aplicaţie? Ce se intampla cu fişierele încărcate aici?

Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone România: Funcţia Jurnal permite stocarea şi protejarea probelor, în eventualitatea unui viitor demers juridic. Are o funcţie de jurnal privat, unde pot fi încărcate poze, video-uri sau fişiere audio. Acestea sunt apoi trimise la o adresa de e-mail confidenţială, selectată de utilizator. Practic, aici victimele strâng dovezi ale abuzurilor prin care trec.  Fişierele sunt trimise în mod securizat şi nu sunt stocate pe telefon, nu rămân în telefon, astfel că agresorul nu are acces la ele. Documente pot fi folosite ulterior în faţa ofiţerilor de poliţie sau a instanţelor de judecată pentru obţinerea ordinelor de protecţie.

Ce mesaj aveţi pentru cei care nu au curaj să ceară ajutor?

Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone România: Este greu la început să conştientizezi că te afli într-o relaţie abuzivă, că omul pe care îl iubeşti îţi face rău dar aş vrea ca victimele să ştie că există modalităţi prin care pot ieşi dintr-o relaţie violentă, că există viaţă după abuz, există legislaţie care le protejează şi oameni care le pot ajuta. Este cu atât mai dificil atunci când în cuplu există copii, pentru că despărţirea nu este deloc uşoară dar copiii sunt martori tăcuţi sau chiar direcţi ai abuzurilor şi nu le face deloc bine să crească într-un astfel de mediu. Pentru ele şi pentru copiii lor le încurajez să aibă încredere în forţele proprii, să aibă determinare să rupă cercul vicios al violenţei şi să devină din victime supravieţuitoare!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.