Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat marţi, în cadrul ”Euro-Atlantic Resilience Forum - Black Sea Perspectives”, că femeile NU sunt victime ale războiului sau dezastrelor ci sunt supravieţuitori. Ea a arătat că ”există o marginalizare extinsă a experienţei feminine din timpul războiului atât în ​​politicile publice, cât şi în mediul academic” iar ”fără aplicarea cotelor de gen, adevărata rezilienţă nu va fi niciodată atinsă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă mulţumesc că v-aţi adunat astăzi, aici, într-un număr atât de mare. Senatul României este onorat să fie gazda Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă: Black Sea Focus. Felicit Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă pentru această iniţiativă ambiţioasă şi pentru toate eforturile pe care le-aţi făcut ca acest lucru să devină realitate! Rezilienţă a devenit un cuvânt popular pentru strategiile, politicile şi legislaţia euro-atlantică în ultimul deceniu... Cu toate acestea, avem un drum lung în faţă. Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina a arătat cele mai bune şi cele mai rele părţi ale cooperării euro-atlantice. Trebuie să lucrăm la încorporarea rezilienţei în toate domeniile”, a spus Alina Gorghiu în discurs.

Preşedintele interimar al Senatului a arătat că, Dde când Rusia a blocat porturile Ucrainei, România a reuşit să exporte din Ucraina aproape 6 milioane de tone de cereale prin porturile noastre de la Marea Neagră şi Dunăre.

”A fost posibil doar pentru că autorităţile române au luat toate măsurile necesare pentru a creşte flexibilitatea infrastructurii noastre şi a politicilor birocratice. Era o chestiune de creştere a rezilienţei. Fiecare criză este o oportunitate de dezvoltare. Dar nu putem astepta ca dezastrele să ne stimuleze progresul! Alegerea responsabilă pentru parlamentele naţionale este adaptarea legislaţiei la schimbarea iminentă. Avem datoria să stabilim standardul pentru rezistenţă socială”, a mai arătat Alina Gorghiu.

Gorghiu a declarat că ”există o altă dimensiune indispensabilă a rezilienţei căreia trebuie să-i acordăm mai multă atenţie... femeile”. ”Până în prezent, peste 2,7 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat în România. Majoritatea: femei şi copii. Am văzut „natura fundamentală de gen a conflictelor armate”! Femeile afectate în mod disproporţionat de violenţa sexuală, exodul în masă al refugiaţilor şi riscurile sărăciei. Am văzut în mod direct că, în timpul crizelor, rezilienţa societăţii cade pe umerii femeilor. Sunt acele femei care ţin familiile unite, care pledează pentru drepturile omului.Femeile NU sunt victime ale războiului sau dezastrelor. Sunt supravieţuitori! Experienţa lor trebuie valorificată pentru a formula şi adopta măsuri, politici şi legi care pot construi rezilienţa. Nu pentru a fi asociate ca poveşti tragice”, a afirmat Gorghiu.

Potrivit preşedintelui interimar al Senatului, ”există o marginalizare extinsă a experienţei feminine din timpul războiului atât în ​​politicile publice, cât şi în mediul academic” iar ”fără aplicarea cotelor de gen, adevărata rezilienţă nu va fi niciodată atinsă”. ”Gestionarea dezastrelor şi construirea de comunităţi reziliente: asta necesită conducerea femeilor! Avansarea valorilor democratice şi a drepturilor omului ca precondiţii pentru societăţi reziliente – acestea necesită leadership-ul femeilor! Şi lista poate continua. Cu toate acestea, femeile rămân excluse din procesul de pace – mai puţin de 10% dintre oamenii de la mesa de negocierilor. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un efort concertat pentru implementarea Rezoluţiei Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite nr. 1325 – Women, Peace and Security agenda! România a adoptat deja o Strategie Naţională şi un Plan Naţional de Acţiune pentru implementarea acestei agende. Anul viitor, Guvernul va începe să lucreze la următorul Plan Naţional care acoperă perioada 2024-2027. Am făcut progrese... Dar nu ne putem opri aici”, a spus ea.

Alina Gorghiu a menţionat că acesta este motivul pentru care introducerea cotelor de gen este o necesitate. ”Am făcut o iniţiativă legislativă în acest sens. Propunerea mea a fost deja adoptată de Senat. Aşteptăm votul final la Camera Deputaţilor. Dacă va fi adoptată, va schimba jocul pentru democraţia din România. Mai multe femei în Parlament înseamnă o mai mare diversitate în luarea deciziilor care, la rândul său, se traduce în abordări cuprinzătoare ale legilor şi soluţionării problemelor”, a mai spus ea.

Gorghiu a concluzionat că ”previziunile strategice sunt un ingredient cheie pentru stimularea rezilienţei şi luarea în considerare a tuturor scenariilor poate fi dificilă, dar devine imposibil atunci când experienţa a peste jumătate din populaţie este ignorată sistematic!”. ”Aşa construiţi rezilienţa în toate domeniile. Cu diversitate. Cu cunoştinţe descentralizate. Făcând loc la masă pentru toate vocile”, a mai spus ea în final.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.