ARTmania Festival lansează un parteneriat strategic cu Inferno Metal Festival & Music Conference şi Midgardsblot Festival, două dintre cele mai importante evenimente de gen din Norvegia, iar timp de 12 luni va derula o serie de evenimente sub umbrela „Punţi Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural/ Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin dezvoltarea acestui parteneriat strategic cu operatori culturali norvegieni reprezentativi în zona muzicii rock-metal, cât şi cu partenerul Asociaţia Culturală ARTmania, proiectul va creşte semnificativ gradul de acces la produse culturale prin prezentarea unui complex de 13 experienţe artistice. 

Proiectul a debutat în noiembrie 2022 şi va fi implementat în pieţe istorice din Sibiu, în sălile Rockefeller şi John Dee din Oslo şi în Park of Borre din Horten.

ARTmania Festival 2023, care va avea loc la Sibiu în perioada 28 - 30 iulie, este un important eveniment din proiect.

Pe lângă conceptul curatorial muzical româno-norvegian, proiectul va aduce noi concepte vizuale, prin design de instalaţie de artă contemporană şi new-media, sub titlul „Asgard in Transylvania - Voice of Odin, Freyja's Weeping, Yggdrasil şi ARTmania Spot”. Astfel, cele trei scene ale festivalului vor fi instalaţii de artă prezentate în pieţele centrale din Sibiu şi, în parte - „ARTmania Spot” -, la evenimentele partenerilor din Norvegia.

Trupe româneşti vor concerta la festivalurile Inferno şi Midgardsblot, unde vor fi prezentate şi performance-uri de artă contemporană din România, iar formaţii norvegiene vor face parte din line-up-ul festivalului ARTmania 2023.
Pentru scena „Voice of Odin” de la ARTmania Festival 2023, conceptul va fi declinat pe stiluri muzicale din nişa metal, în timp ce „Freyja's Weeping” va fi dedicată muzicii ambientale, acustice. La „Yggdrasil” va fi prezentat un performance, iar pe „ARTmania Spot”, scena principală, un artist norvegian cunoscut la nivel internaţional.

De cealaltă parte, publicul de la Inferno Metal Festival 2023 şi Midgardsblot Festival 2023 va asista la concerte şi performance-uri ale unor artişti români.

„Acest parteneriat este răspuns la nevoia de acces a publicului român iubitor de rock-metal la produse artistice de calitate din această nişă, dar şi la necesitatea dezvoltării abilitaţilor artistice şi a profesionalismului muzicienilor români ce activează în zona rock-metal. Suntem entuziasmaţi de colaborarea cu Inferno Metal Festival & Music Conference şi Midgardsblot Festival şi de evenimentele pe care le pregătim în anul care urmează”, a declarat Codruţa Vulcu, fondatorul şi directorul ARTmania Festival şi preşedinte al Asociaţiei Române a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale - AROC.

Pentru ediţia de anul viitor a ARTmania Festival a fost confirmată trupa norvegiană Emperor. Vor concerta şi SAMAEL (Elveţia), Pain of Salvation (Suedia), iar noi nume vor fi comunicate în săptămânile ce urmează.
Un nou cap de afiş va fi anunţat pe 23 noiembrie 2022, în cadrul unei conferinţe de presă, care va fi urmată de o petrecere progressive rock la clubul Quantic din Bucureşti. Accesul publicului la eveniment va fi gratuit, iar doar în cadrul acestuia fanii vor putea să mai cumpere abonamente la preţul de 350 de lei/ buc + taxe.

Până la acea dată, abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 pot fi achiziţionate de pe website-ul oficial (www.artmaniafestival.ro) şi de pe iabilet.ro, la preţul de 350 lei/ buc. + taxe, după care preţul va fi modificat.

„Punţi Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural” este un proiect finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.230,30 lei (198.102,36 euro) şi se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 şi 2014 şi €1,55 miliarde pentru perioada de finanţare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă şi divertisment, reprezintă o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock. Începând cu 2006, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Muzica este componenta de bază, dar reprezintă doar o parte din experienţa pe care ARTmania Festival a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România şi din străinătate. Încă de la început, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală care să ofere publicului diverse evenimente şi moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum concerte, expoziţii, lansări de carte şi proiecţii de film.

Fiind cel mai longeviv festival rock din România şi una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiţie de pe scena culturală regională, ARTmania şi-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneţ şi al unui ambient special: Piaţa Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăţi medievale din Estul Europei.  ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experienţa ediţiilor anterioare, la care au concertat, între alţii, Steven Wilson, Serj Tankian, Devin Townsend, Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall şi Deine Lakaien.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.