Bărbatul care a înjunghiat mortal un poliţist în apropierea Gării de Nord, joi seara, la Bruxelles, este un fost deţinut pentru fapte de drept comun şi care avea o fişă întocmită de către Organul belgian de analiză a ameninţării teroriste OCAM, anunţă vineri parchetul federal belgian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest suspect - prezentat ca fiind ”Yassine M., născut în 1990 la Bruxelles, de naţionalitate belgiană” - a strigat ”Allah Akbar!” (”Allah e mare!”) şi a atacat cu arma albă doi poliţişti care se aflau în maşina de serviciu, staţionată la culoarea roşie a unui semafor.

Unul dintre cei doi poliţişti - Thomas M., în vârstă de 29 de ani - a fost atins ”la gât” şi nu a supravieţuit, iar celălalt poliţist, rănit la braţul drept, ”a fost operat în această noapte” de joi spre vineri şi ”pare în afara pericolului”, a anunţat într-o conmferinţă de presă parchetul federal belgian.

Un judecător de instrucţie a fost sesizat în cadrul unei anchete cu privire la ”asasinat şi tentatică de asasinat într-un context terorist”.

Atacatorul, în care a tras, în cadrul unei intervenţii, altă patrulă de poliţie chemată în întărire, a fost ”rănit prin împuşcare” şi spitalizat.

Faptele au avut loc către ora locală 19.15 (20.15, ora României), în comuna Schaerbeek, în cartierul Gara de Nord.

Ancheta analizează eventuale antecedente psihiatrice ale suspectului.

Procurorul Bruxellesului Tim De Wolf declară că Yassine M. s-a prezentat joi dimineaţa la un comisariat din Bruxelles, unde a făcut ”declaraţii incoerente”.

”El vorbea despre ura faţă de poliţie şi cerea să fie luat în îngrijire la nivel psihologic”, a declarat procurorul.

”La cererea magistratului de gardă”, suspectul a fost condis de către poliţişti la serviciul de Urgenţe Psihiatrice al unui spital din capitala belgiană, însă nu a fost privat de libertate, întrucât nu se îndeplineau criteriile legale ale unei internări din oficiu, a declart el. ”Era voluntar”.

Potrivit procurorului, patrula de poliţie a părăsit spitalul după ce s-a asigurat că Yassine M. era îngrijit bine de către infirmieri.

”Mai târziu, poliţiştii au reluat contactul cu spitalul, pentru a verifica dacă persoana respectivă a fost ţinută sub obsevaţie. S-a dovedit că aceasta a părăsit spitalul”, potrivit Parchetului din Bruxelles.

Yassine M., care a fost încarcerat ”în perioada 2013-2019” cu privire la ”fapte de drept comun”, ”se află pe lista întocmită de OCAM” cu persoane radicalizate şi considerate periculoase, potrivit AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.