Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, afirmă, la deschiderea Târgului de Turism al României, că autorităţile trebuie să „iasă din inerţie şi din rutina administrativă” şi să vină în întâmpinarea mediului de afaceri. Ea atrage atenţia asupra faptului că sectorul turistic nu poate miza doar „pe natura pe care o are România”, ci trebuie făcute investiţii, care sunt cruciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Salut orice eveniment care îi ajută nu doar pe români, ci şi pe cetăţenii străini să descopere România. Avem nevoie, categoric, de o Românie turistică, iar potenţialul este uriaş; în fiecare colţ al României găseşti o bucăţică de rai pe care poţi să o promovezi. (...) Nu aş vrea însă să uităm că turismul a fost o industrie foarte greu afectată în perioada de pandemie, însă vă asigur că atât domnul ministru Cadariu împreună cu Guvernul au grijă, prin politicile publice, prin măsurile guvernamentale, ca să facă o treabă bună şi să ia măsuri benefice pentru turismul românesc”, a afirmat Alina Gorghiu, joi, la deschiderea celei de-a 46-a ediţii a Târgului de Turism al României. 
 
Ea a subliniat cât este de important ca autorităţile să se implice în implementarea solicitărilor mediului de afaceri. 
 
„Autorităţile – şi ne includem toţi aici-  trebuie să ieşim din inerţie, trebuie să ieşim din rutina administrativă, pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor mediului de afaceri din România, mai ales din domeniul turismului. Am un exemplu recent: Transfăgărăşanul. Ani de zile, reprezentanţii din industria turismului de pe acest drum renumit, Transfăgărăşan, au cerut prelungirea programului de funcţionare a acestui drum care la 1 noiembrie se închidea în fiecare an. Anul acesta, pentru că reprezentanţii turismului de pe Transfăgărăşan, hotelierii, reprezentanţii HoReCa au pus presiune pe mine şi pe colegii mei, noi am făcut, la rândul nostru, presiuni la CNAIR, la Ministerul Transporturilor şi, în premieră pentru acest drum, şi astăzi, când vă vorbesc, este deschis, un lucru bun pentru turism”, a adăugat Gorghiu
 
Aceasta  menţionat că turismul este pentru România „un model de afaceri sustenabil”, arătând că sectorul aduce ban bugetului dar poate aduce şi mai mulţi, odată cu promovarea culturii şi a tradiţiilor. 
 
„Turismul este un domeniu cu o competiţie acerbă. Ca atare, cu tot respectul pentru frumuseţile pe care le are România, cred că nu putem miza doar pe natura din România şi pe ceea ce această ţară are frumos, ci suntem obligaţi să dezvoltăm serviciile în continuare, să modernizăm locurile de cazare, să profesionalizăm lucrătorii din domeniu. Investiţiile sunt cruciale”, a precizat Gorghiu. 
 
Ea a amintit că Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a lansat în consultare publică, în luna octombrie 2022, o Ordonanţa de Urgenţă care vizează schema HoReCa 2 cu un buget solicitat de către reprezentanţii industriei de 750 milioane euro.
 
Gorghiu a făcut referire şi la Masterplanul investiţiilor în turism, adoptat de Guvern pe 19 octombrie, document care stabileşte criteriile de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism.
 
„Urmează o documentare amănunţită a zonelor care au cu adevărat potenţial turistic, în special pe componenta prioritară – domeniul schiabil – şi am convingerea că vom identifica corect locurile care prezintă cele mai favorabile condiţii pentru practicarea acestui sport de iarnă”, mai spune liderul liberal.
 
Gorghiu, care provine din judeţul Argeş, a dat exemplul acestui judeţ, arătând că, deşi este judeţul cu cei mai înalţi mulţi din ţară, nu are o pârtie pentru schi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.