Fostul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in anunţă miercuri că intenţionează să renunţe la o pereche de câini pe care i-a trimis-o liderul nord-coreean Kim Jong Un cadou în urma unui summit în 2018, evocând o lipsă de susţinere a succesorului său, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moon i-a crescut pe câinii albi din rasa Pungsan - Gomi şi Songgang - de când au fost aduşi în Coreea de Sud şi i-a luat la locuinţa sa personală după ce şi-a încheiat mandatul, în mai.

Câinii sunt consideraţi în mod oficial proprietatea statului şi aparţin Arhivelor prezidenţiale, însă biroul lui Moon subliniază că fostul preşedinte i-a luat în calitate de îngrijitor, în urma unor consultări cu Arhivele şi Ministerul sud-coreean de Interne şi unei decizii fără precedent.

Cele două instituţii au cerut să fie amendată în vederea unei facilitări a acestei decizii şi unei susţineri financiare.

Însă aceste eforturi au eşuat din cauza unei ”opoziţii de neexplicat” a administraţiei preşedintelui Yoon Suk-yeol, potrivit biroului lui Moon.

”Biroul prezidenţial pare să fie defavorabil unei încredinţări a îngrijirii câinilor Pungsan fostului preşedinte Moon”, anunţă biroul acestuia din urmă într-un mesaj postat pe Facebook.

”Dacă aşa stau lucrurile, nu avem nicio problemă cu asta, având în vedere că o astfel de încredinţare are la bază buna-voinţă a ambelor părţi, chiar dacă o încetare este de regretat, având în vedere că sunt animale de companie de care el (Moon) s-a ataşat”, potrivit aceleiaşi surse.

Casa Albastră neagă că se află în spatele acestui lucru şi precizează că cele două instituţii negociază în continuare, iar noul preşedinte nu s-a implicat deloc în dosar.

Cotidianul Chosun Ilbo dezvăluie luni, citând oficiali parlamentari şi guvernamentali, că se dezbate oportunitatea furnizării lui Moon a unor subvenţii totale în valoare de 2,5 milioane de woni (1.800 dolari).

Ministerul sud-coreean de Interne, care supervizează Arhivele prezidenţiale, contactat de Reuters, nu a răspuns imediat.

Un reprezentant al Ministerului Legislaţiei Guvernamentale declară că nu a respins ideea şi că negocierile continuă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.