Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu acuză Ucraina de faptul că pregăteşte ”bombe murdare”, cu privire la care şi-a exprimat îngrijorarea, duminică, în convorbiri la telefon cu omologii săi din Franţa, Statele Unite, Regatul Unit şi Turcia, iar occidentalii resping luni, într-o declaraţie comună, ”acuzaţii evident false ale Rusiei”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii de Externe ai Franţei, Regatului Unit şi Statele Unite îşi ”reiterează” în această ”Declaraţie comună”, publicată luni, ”susţinerea faţă de nezdruncinat faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

”Ţările noastre au arătat în mod clar că resping aceste acuzaţii, evident false, ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina se pregăteşte să folosească o bombă murdată pe propriul său teritoriu (...). Respingem, în general, orice pretext al unei escaladări din partea Rusiei”, subliniază Parisul Londra şi Washingtonul.

Şoigu a discutat duminică la telefon cu omologii săi american, francez, britanic şi turc.

Este vorba despre discuţii de o intensitate fără precedent - într-o singură zi - ale lui Şoigu de la invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie.

În discuţia cu ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu, ministrul rus a denunţat situaţia din Ucraina, ”care are o tendinţă de escaladare incontrolabilă”.

Mai târziu, ministrul rus a anunţat că a discutat la telefon cu ministrul turc al Apărării Hulusi Akar şi cu britanicul Ben Wallace.

În cele trei apeluri telefonice, ministrul rus şi-a exprimat ”îngrijorările legate de eventuale provocări din partea Ucrainei prin recurgerea la o «bombă murdară»”.

Ministrul francez al Apărării a confirmat, la rândul său, că s-a evocat o temere rusă a unui ”atac cu bombă murdară al ucrainenilor pe teritoriul lor, pentru a arunca vina pe Rusia”.

Sébastien Lecornu a reiterat că ”Franţa refuză orice formă de escaladare, mai ales nucleară” şi şi-a subliniat determinarea de a ”contribui la o soluţionare paşnică a conflictului, alături de aliaţii săi”.

La rândul său, ministrul britanic al Apărării ben Wallace a ”respins” acuzaţiile Moscovei potrivit cărora ţările din Occident ar facilita o ecaladare a Războiului rus din Ucraina.

POLEMICĂ CU PRIVIRE LA FOLOSIREA UNEI ”BOMBE MURDARE” DE CĂTRE UCRAINA

Serghei Şoigu a discutat duminică şi cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin - a doua convorbire la telefon de vineri şi a treia de la începutul războiului.

În comunicatul rus despre această ultimă n întâlnire nu se menţionează acuzaţii de folosire a unei ”bombe murdare” de către ucraineni.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a negat, la rândul său, această acuzaţie, pe care a catalogat-o drept ”absurdă şi periculoasă”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins, la rândul său, acuzaţiile Moscovei.

”Dacă Rusia sună şi spune că Ucraina ar fi pe cale să pregătească ceva, asta înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja tot acest lucru. Eu cred că de-acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil”, a denunţat pe reţele de socializare preşedintele ucrainean.

O purtătoare de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională (NCS) de la Casa Albă, Adrienne Watson, a respins, de asemenea, aceste acuzaţii, ”în mod clar false ale ministrului (rus al Apărării) Serghei Şoigu”.

”Lumea nu va fi înşelată în cazul unei tentative de a folosi aceste acuzaţii drept pretext ale unei escaladări”, a denunţat ea.

Aceste convorbiri la telefon intervin în timp ce Rusia se pregăteşte să înfrunte o vastă contra-ofensivă ucraineană şi denunţă o ”creştere considerabilă” a tirurilor ucrainene vizând mai multe regiuni ruse de frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.