Liz Truss este presată să demisioneze din funcţia de premier, inclusiv de membri ai Partidului Conservator, la doar şase săptămâni de când a venit în Downing Street, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Truss şi fostul ei ministru de Finanţe Kwasi Kwarteng au anunţat un pachet fiscal – un aşa-numit mini-buget – pe 23 septembrie.

Măsurile au declanşat tulburări ale pieţei, de la o scădere a lirei sterline la panică la fondurile de pensii şi o mustrare publică rară din partea Fondului Monetar Internaţional.

Piesă cu piesă, planurile au fost modificate şi aruncate la gunoi, inclusiv renunţarea la planurile de eliminare a creşterii impozitului pe profit, renunţarea la planurile de eliminare a unei categorii de impozitare pe venit şi scurtarea garanţiei pentru energie, concepută pentru a subvenţiona facturile de energie pentru consumatori şi întreprinderi, de la doi ani până la doar şase luni.

Cele mai recente planuri au fost anunţate luni de Jeremy Hunt, la doar trei zile de la primirea mandatului de ministru de Finanţe. Este a patra persoană care ocupă acest post din iulie.

Truss l-a demis pe predecesorul lui Hunt vineri, iar acum parlamentarii din tot spectrul politic îi cer ca ea să-l urmeze.

Membrii aleşi ai Partidului Conservator, din care provine Truss, îi cer în mod deschis să demisioneze, în timp ce se crede că până la 100 de membri ai partidului au trimis premierului scrisori de cenzură, potrivit informaţiilor ziarului i.

Angela Richardson, deputatul conservator pentru Guildford, a declarat, la Times Radio, că ”nu mai este sustenabil” ca Truss să rămână prim-ministru, în timp ce Jamie Wallis, deputatul conservator pentru Bridgend, i-a scris premierului spunându-i să demisioneze.

”Vă cer să renunţaţi din funcţia de prim-ministru deoarece cred că nu mai aveţi încrederea ţării sau a partidului parlamentar. Este lucrul corect de făcut pentru a asigura stabilitatea, securitatea şi prosperitatea oamenilor cărora le datorăm totul”, a spus scrisoarea lui Wallis.

Liderul Partidului Laburist de opoziţie, Keir Starmer, a declarat sâmbătă pe Twitter: ”Tories nu mai au un mandat din partea poporului britanic”.

Partidul Laburist a cerut, de asemenea, ca Truss să se confrunte cu controlul parlamentarilor, după ce ea a răspuns la doar patru întrebări din partea reporterilor, la o conferinţă de presă de vineri.

”Liz Truss trebuie să răspundă cel puţin [întrebărilor] de la parlamentarii care reprezintă familiile ale căror mijloace de existenţă le pune în pericol”, a spus Starmer.

Sondajul realizat de Opinium Research pentru Congresul Sindicatelor arată că laburiştii sunt pe cale să înregistreze o victorie zdrobitoare la următoarele alegeri, potrivit The Guardian.

Nu doar actualii membri ai Parlamentului sunt cei care solicită demisia lui Truss. Fostul ministru conservator al Finanţelor George Osborne a spus duminică, la emisiunea ”The Andrew Neil Show” de pe Channel 4, că ”cel mai probabil rezultat este că va cădea înainte de Crăciun”.

Politicile Truss – şi inversările lor – au ricosat în lumea finanţelor, lăsând băncile să pună sub semnul întrebării viitorul premierului.

”Nu este uşor să vedem cum Truss – al cărei mandat este acum în zdrenţe – poate continua ca prim-ministru pentru mult timp. Nu am fi surprinşi dacă parlamentarii conservatori o vor presa pe Truss să demisioneze în [următoarele] zile. Cu mai bine de doi ani până la alegerile generale (ianuarie 2024), Partidul Conservator poate decide că cea mai bună posibilitate de a rămâne la putere este să treacă rapid mai departe cu un nou lider”, au spus analiştii de la Berenberg Bank.

Citi a mers mai departe şi a întrebat dacă partidul lui Truss este capabil să traverseze şi să supravieţuiască crizei economice actuale.

”Întrebarea fundamentală aici este dacă vreun lider conservator poate oferi o direcţie economică credibilă. Suntem din ce în ce mai nesiguri. Implicaţia este că premierul Truss se confruntă acum cu presiuni între partidul său, pe de o parte, şi pieţe, pe de altă parte. … Credem că va avea loc probabil o instabilitate suplimentară a pieţei”, se arată într-o notă de analiză a băncii.

 Biroul Cabinetului nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.