Iranul ameninţă luni că va reacţiona ”imediat” împotriva sancţiunilor pe care se pregăteşte să le impună Uniunea Europeană (UE) unor oficiali iranieni din cauza reprimării manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O contestare zguduie Iranul după moartea, la 16 septembrie, a acestei tinere kurde iraniene, la vârsta de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor, la Teheran, din cauză că a încălcat, o acuză aceasta din urmă, codul vestimentar foarte strict al Republicii islamice care obligă femeile să poate vălul.

Zeci de persoane - în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate - au fost ucise la adunări, în Iran, catalogate drept ”revolte” de către autorităţile iraniene.

Sute de alte persoane - inclusiv femei - au fost arestate.

Uniunea Europeană (UE) urmează să adopte luni sancţiuni vizând oficiali iranieni, anunţă diplomaţi.

”Trebuie să cerem socoteală celor care se fac vinovaţi de reprimarea femeilor. A venit momentul să-i sanţcionăm. Violenţa şocantă la care este supus poporul iranian nu poate să rămână fără răspuns”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Iranul ”va reacţiona imediat acţiunii” statelor membre UE, a ameninţat, într-o conferinţă de presă, la Teheran, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanan.

”Dacă ei impun noi sancţiuni, acesta va fi definitiv un act nonconstructiv şi iraţional”, denunţă el.

Persoanelor sancţionate de către UE cu privire la încălcarea drepturilor omului le este interzisă intrarea în Uniune, iar averile pe care le deţin în statele membre UE le sunt ”îngheţate”.

În aprilie 2011, UE a impus măsuri restrictive de sancţionare a încălcărilor grave ale drepturilor omului în Iran.

Măsuri suplimentare au fost adoptate în martie 2012 - şi anume un embargo asupra echipamentelor care pot fi folosite în represiunea internă şi în supravegherea sau interceptarea Internetului şi comunicaţiilor telefonice.

Aceste sancţiuni sunt în vigoare până în 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.