Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că printre temele abordate în discuţia cu premierul Olandei Mark Rutte s-a numărat şi aderarea României la Spaţiul Schengen, o aşteptare legitimă a românilor deoarece ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile tehnice. „Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen”, a completat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am discutat cu domnul premier şi despre aşteptarea legitimă a României de a adera la Spaţiul Schengen. Am reiterat toate argumentele că aderarea noastră este nu doar necesară, ci şi extrem de oportună. România acţionează deja ca un membru de facto pentru protecţia acestui Spaţiu. Suntem parte integrantă a reformei în Spaţiul Schengen. Aderarea României va contribui la securitatea şi consolidarea Spaţiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen. Unitatea în acţiune şi solidaritatea sunt deosebit de importante. (...) Este un moment foarte bun ca să îl salut pe domnul premier Mark Rutte şi pe domnul premier Nicolae Ciucă. Suntem deja într-un format care a avut mai multe întâlniri. Sunt foarte bucuros că astăzi am avut ocazia să aprofundăm o serie de chestiune care ne privesc pe toţi. Am discutat chestiuni bilaterale şi europene. Vizita dvs reflectă solidaritatea într-un moment în care situaţia de securitate e profund afectată de războiul Rusiei în Ucraina”, a afirmat Klaus Iohannis, după vizita la Centrul Naţional de instruire întrunită, „Getica” din localitatea Cincu, judeţul Braşov, împreună cu Mark Rutte şi premierul Nicolae Ciucă.

Preşedintele iohannis a adăugat că a evidenţiat în discuţiile cu prim-ministrul Olandei „demersurile complexe ale României în sprijinul Ucrainei, a cetăţenilor ucraineni şi în contextul crizei alimentare”.

„Răspunsul nostru comun la contextul actual trebuie să fie în continuare ferm, bazat pe solidaritate. În plan bilateral vom continua să dezvoltăm dialogul politic, dar şi sectorială. Olanda este un investitor de top în România, peste 9 miliarde euro, şi un partener de top al ţării noastre, cu aproape 6,5 miliarde euro anul trecut. Susţinem promovarea dreptului internaţional şi a relaţiilor între state fundamentate pe reguli şi respect reciproc”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele României a mai precizat că o altă temă de discuţie a fost cea a securităţii energetice.

„Trebuie să identificăm împreună soluţii care să atenueze efectele negatice ale creşterii preţurilor la energie. Am agreat continuarea cooperării biletarale şi sectoriale, inclusiv din perspectiva asigurării securităţii energetice”, a conchis Klaus Iohannis. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.