Serviciile de securitate ruse FSB anunţă miercuri că au arestat opt persoane pe care le suspectează de faptul că au participat la organizarea atacului cu exploziv de sâmbătă de la podul care leagă Peninsula ucraineană Crimeea, anexată, şi Rusia şi că au dejucat două tentative de atentat în apropiere de Moscova şi Brinansk, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FSB anunţă într-un comunicat că cinci ruşi şi ”trei cetăţeni ucraineni şi armeni” au fost arestaţi, fără să facă alte precizări cu privie la naţionalitatea exactă a acest trei ultimi suspecţi.

”Dispozitivul exploziv a fost ascuns în 22 de paleţi de role de folie plastic cu o greutate totală de 22.770 de kilograme”, precizează FSB.

Potrivit FSB, explozivii au fost trimişi la începutul lui august, cu vaporul, din portul Odesa, în Ucraina, către portul Ruse, în Bulgaria.

Explozivii au tranzitat apoi prin portul Poti, în Georgia, iar apoi au fost trimişi către Armenia, pe cale rutieră, prin Rusia, potrivit FSB.

Serviciul de securitate rus susţine că dipozitivul exploziv a intrat în Rusia la 4 octombrie, într-un camion înmatriculat în Georgia, după care a ajuns, la 6 octombrie, cu două zile înainte de explozie, în regiunea rusă Krasnodar, vecină cu Crimeea.

FSB acuză că acest ”atac terorist” a fost organizat de către serviciile militare ucrainene de spionaj şi dă asigurări că un agent de la Kiev a coordonat tranzitul explozivilor şi că s-a aflat în contact cu diverşii intermediari.

Sâmbătă, o explozie puternică a avariat grav Podul din Crimeea, care leagă această peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014 cu teritoriul rus.

Circulaţia feroviară şi rutieră a fost reluată, ulterior, în mod parţial, pe această cale de comunicare virală armatei ruse.

Autorităţile ruse susţin că un camion de află la originea expliziei.

Rusia a efectuat luni, ca represalii, bombardamente masive în întreaga Ucraină.

DOUĂ ATENTATE DEJUCATE LA MOSCOVA ŞI BRIANSK

FSB a mai anunţat marţi că a dejucat o tentatică de atentat în regiunea Moscova şi una în regiunea Briansk, în apropiere de Ucraina.

Serviciile de securitate ruse acuză Kievul de pregătirea acestor două atacuri.

FSB anunţă în două comunicate separate, citate de presa rusă, că a arestat un ucrainean pe care-l suspectează de faptul că a pregătit un atac cu lansatorul de rachetă în regiunea Moscova şi îl acuză pe alt ucrainean că a vrut să organizeze un atac cu exploziv la un centru logistic, la Briansk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.