Cosmonauta rusă Anna Kikina şi alţi trei membri ai echipajului au ajuns, joi, la Staţia Spaţială Internaţională după ce au călătorit la bordul unei nave spaţiale de la compania americană SpaceX, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Abia aşteptăm să ne apucăm de treabă”, a spus astronautul american Nicole Mann la scurt timp după ce a andocat nava spaţială pe Staţia Spaţială (ISS).

A fost a cincea misiune regulată a SpaceX pe ISS în numele NASA, dar prima care a transportat un cosmonaut rus. Pe lângă Anna Kikina şi Nicole Mann, echipajul numit Crew-5 este format şi din japonezul Koichi Wakata şi astronautul american Josh Cassada.

Racheta SpaceX a decolat miercuri de la Kennedy Space Center, Florida, propulsând capsula Dragon în spaţiu. Această navă s-a apropiat încet de ISS joi, după o călătorie lungă de aproximativ 30 de ore.

Membrii Crew-5 vor petrece aproximativ cinci luni în acest laborator zburător, la aproximativ 400 de kilometri deasupra nivelului mării. Ei se alătură celor şapte persoane aflate deja la bord (doi ruşi, patru americani şi un italian).

Sunt planificate câteva zile de predare cu cei patru membri ai Crew-4, înainte ca aceştia să fie trimişi înapoi pe Pământ. Ei trebuie să aterizeze în largul coastei americane, la o dată care nu a fost încă precizată.

Acum două săptămâni, un american a decolat spre ISS la bordul unei rachete ruseşti Soyuz. Acest program de schimb de astronauţi planificat de mult timp a fost menţinut în ciuda tensiunilor foarte mari dintre Statele Unite şi Rusia de la invazia Moscovei a Ucrainei în februarie, asigurarea funcţionării ISS a devenit astfel unul dintre puţinele subiecte de cooperare dintre cele două ţări.

Anna Kikina, un inginer în vârstă de 38 de ani, devine a cincea cosmonaută profesionistă rusă care a plecat în spaţiu

Anna Kikina este prima rusoaică care a zburat într-o rachetă Falcon 9, proiectată de compania miliardarului Elon Musk.


 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.