Rusia a înaintat obiecţii preliminare referitoare la un caz de genocid deschis de Kiev împotriva Moscovei, a anunţat, joi, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Părţile pot depune obiecţii preliminare la Curtea Internaţională de Justiţie, cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite pentru litigiile dintre state, dacă consideră că instanţa nu are competenţă într-un caz.

Dosarul, despre care instanţa a postat joi pe Twitter că l-a primit pe 3 octombrie, nu a fost făcut public.

Într-o scrisoare adresată instanţei Naţiunilor Unite din martie, Moscova a susţinut că CIJ, cunoscută şi sub numele de Curtea Mondială, nu are jurisdicţie deoarece convenţia de genocid nu reglementează utilizarea forţei între state.

Dosarul semnifică o schimbare în atitudinea Moscovei faţă de cazul CIJ. Rusia colaborează acum cu instanţa, în timp ce anterior a omis audierile şi nu a depus documente direct instanţei.

Ucraina a depus un dosar la CIJ la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia pe 24 februarie, argumentând că justificarea declarată de Moscova, aceea că acţionează pentru a preveni un genocid în estul Ucrainei, este nefondată.

În timpul audierilor din martie, Ucraina a precizat că nu există nicio ameninţare de genocid în estul ţării, iar Convenţia ONU privind genocidul din 1948, pe care ambele ţări au semnat-o, nu permite o invazie pentru a preveni una.

După acele audieri, pe care Rusia le-a omis, judecătorii CIJ au ordonat Rusiei să oprească invazia Ucrainei ca măsură de urgenţă, în timp ce a analizat veridicitatea cererii Ucrainei.

Următorul pas în cauză va fi o audiere cu privire la obiecţiile împotriva competenţei instanţei. Nu s-a stabilit încă o dată, dar este estimată să aibă loc peste câteva luni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.