Rusia a respins vineri o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, introdusă de Statele Unite şi Albania, care condamnă anexarea proclamată de către Moscova a unor părţi ale Ucrainei, partenerul strategic al Rusiei, China, abţinându-se de la vot, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat autoritatea Rusiei asupra a patru regiuni care alcătuiesc 15% din teritoriul Ucrainei - cea mai mare anexare din Europa de la al Doilea Război Mondial. Acîiunea a fost respinsă ferm de ţările occidentale şi chiar de mulţi dintre aliaţii apropiaţi ai Rusiei.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a prezentat rezoluţia care a cerut statelor membre să nu recunoască nicio modificare a statutului Ucrainei şi a obligat Rusia să-şi retragă trupele.

Ea a argumentat în camera consiliului că încercarea de anexare a teritoriului unei naţiuni suverane a fost împotriva principiilor fondatoare ale Naţiunilor Unite şi a spus că Putin sărbătoreşte „această încălcare clară a dreptului internaţional” printr-un concert susţinut după ce a proclamat vineri anexările.

Zece state au votat ”pentru”, în timp ce China, Gabon, India şi Brazilia s-au abţinut.

"Nici măcar o singură ţară nu a votat cu Rusia. Niciuna", a declarat Thomas-Greenfield reporterilor după întâlnire, adăugând că abţinerile, "în mod clar, nu au fost o formă de  apărare a Rusiei".

Washingtonul va apela la Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, pentru a condamna acţiunile Rusiei, a spus ea.

„În Adunarea Generală, naţiunile lumii vor spune tare şi clar: Este ilegal şi pur şi simplu inacceptabil să încerci să redesenezi graniţele unei alte ţări prin forţă”, a spus Thomas-Greenfield.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.