Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, întrebat despre cererea Ucrainei de aderare rapidă la NATO, că ”fiecare democraţie din Europa are dreptul să aplice pentru a deveni membru al NATO şi aliaţii NATO respectă acest drept”. ”Am spus de mai multe ori că uşa NATO rămâne deschisă şi am demonstrat asta”, a arătat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stoltenberg a fost întrebat, vineri seară, dacă NATO este gata să ia în considerare cererea Ucrainei de aderare şi o procedură rapidă, aşa cum s-a întâmplat cu Suedia şi Finlanda.

”Fiecare democraţie din Europa are dreptul să aplice pentru a deveni membru al NATO şi aliaţii NATO respectă acest drept şi am spus de mai multe ori că uşa NATO rămâne deschisă şi am demonstrat asta în ultimii ani. Aliaţii NATO, când s-au întâlnit la Summit-ul NATO de la Madrid, au afirmat foarte clar că sprijinim dreptul Ucrainei de a-şi alege propriul drum, de a decide din ce structuri de securitate vrea să facă parte. Decizia de acordare a statutului de membru trebuie luată de toţi cei 30 de aliaţi şi luăm aceste decizii prin consens”, a explicat el.

El a subliniat că acum preocuparea este de a oferi sprijin imediat Ucrainei şi a o ajuta să se apere de invazia brutală a Rusiei.

Răspunzând unei alte întrebări, Stoltenberg a declarat: ”Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige în Ucraina, va fi catastrofal pentru Ucraina – Ucraina va înceta să existe ca o naţiune independentă şi suverană, dar va fi periculos şi pentru noi. Nu e ca şi cum inacţiunea nu este un risc, inacţiunea este un mare risc pentru că va crea o lume în care Putin va vedea că poate folosi forţa militară nepedepsit, poate invada un vecin şi să îşi stabilească o sferă de influenţă”.

”Când asculţi ce a spus nu doar despre Ucraina, ci şi despre membrii NATO, aliaţii estici, aceea va fi o lume care va fi mai periculoasă pentru noi toţi. Deci, da, ne confruntăm cu un război periculos în Ucraina, dar nu e ca şi cum acel război nu va mai fi periculos dacă îl lăsăm pe Putin să câştige. În multe feluri, ar creşte riscul pe termen lung pentru toţi. De aceea plătim preţul pentru sprijinirea Ucrainei”, a arătat secretarul general al NATO.

El a menţionat că se poate vorbi de mai multe tipuri de escaladare.

”Una este escaladarea în Ucraina, am transmis un mesaj clar despre asta, dar există un risc de escaladare şi în afara Ucrainei, implicând toţi aliaţii NATO, am fost clari şi pe tema asta. NATO nu este parte din conflict, sprijinim Ucraina, dar asta nu ne face parte din conflict, sprijinim o naţiune suverană în dreptul său suveran la autoapărare. În plus, am crescut semnificativ prezenţa militară în partea estică a alianţei, am făcut asta imediat după invazie, pentru că eram pregătiţi”, a mai afirmat Stoltenberg.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.