Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Cehă că, începând cu data de 29 septembrie 2022 (ora 00:00) şi până la data de 8 octombrie 2022 (orele 23.59), autorităţile cehe vor reintroduce temporar controale în punctele de trecere a frontierei terestre şi fluviale cu Republica Slovacă. Autorităţile cehe au luat această măsură pe fondul intensificării fenomenului imigraţiei ilegale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetăţenii şi transportatorii români care intenţionează să călătorească sau să tranziteze în Republica Cehă, dinspre Republica Slovacă, s-ar putea confrunta cu timpi crescuţi de aşteptare în punctele de control la trecerea frontierei.

Frontiera va putea fi trecută doar prin punctele autorizate (detalii la https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22406826&docType=ART#Seznam), cu documente de identitate sau călătorie valabile (carte de identitate, paşaport) sau, după caz, cu documente care atestă reşedinţa în Republica Cehă. Trecerea frontierei prin alte locuri decât cele permise este considerată contravenţie şi va fi pedepsită cu amendă de până la 50.000 CZK (aprox. 2.000 euro) sau 5.000 CZK (aprox. 200 euro), aplicate la faţa locului.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga: +420257532090; +420257533965; +420257530426, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Totodată, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Praga: +420607078501.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă şi consultarea paginilor web: https://praga.mae.rohttps://www.mae.ro/ şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă" (https://www.mae.ro/app_cs) care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.