ONU îşi exprimă marţi îngrijorarea faţă de informaţii cu privire la aproape 2.400 de arestări - în mai puţin de o săptămână- - la manifestaţii, în Rusia, împotriva mobilizării parţiale ordonate de către preşedintele rus Vladimir Putin în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem profund tulburaţi de numărul important de persoane care ar fi fost arestate”, a declarat presei, la Geneva, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU al Drepturilor Omului (OHCHR/HCDH), Ravina Shamdasani.

Autorităţile ruse reprimă criticii opraţiuni militare ruse în Ucraina de când aceasta a fosyt lansată, la 24 februarie, însă arestările s-au multiplicat după ce Putin a anunţat, miercuri, o mobilizare parţială a rezerviştilor, cu scopul de a trimite în Ucraina 300.000 de oameni.

Ravina Shamdasani a citat ”informaţii credibile, (potrivit cărora) 2.377 de manifestanţi au fost arestaţi (...) în diverse locuri din ţară”.

”Număorul persoanelor care rămân deţinute este neclar”, subliniază ea.

Potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea acţiunilor opoziţiei ruse, peste 2.300 de persoane au fost arestate după anunţul lui Vladimir Putin, la 21 septembrie, la acţiuni împotriva acestei mobilizări militare.

Numeroşi ruşi fug din ţară de aceste mobilizări,

Ravina Shamdasani evocă proteste în Daghestan şi ciocniri între manifestanţi şi forăţe de ordine în această regiune rusă din Caucaz, care a plătit deja un tribut greu de la lansarea invaziei Ucrainei.

”Zeci de persoane ar fi fost arestate”, a declarat ea.

Potrivit OVD-Info, cel puţin 101 persoane au fost arestate duminică la Mahacikala, capitala Daghestanului, situat în sud-vestul Rusiei.

Daghestanul, o regiune multietnică cu populaţie majoritar musulmană, unul dintre teritoriile cele mai sărace din Rusia, a fost însângerat în anii 2000 de un război între forţe ruse şi o gherilă jihadistă.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, Daghestanul este totodată una dintre regiunile ruse care înregistrează cei mai mulţi oameni ucişi în luptă în Ucraina, potrivit unor anunţuri de deces publicate pe reţele de socializare, înregistrate de presa rusă independentă.

Luni, la Ust-Ilimsk, în regiunea Irkuţk, un bărbat a deschis focul într-un centru de recrutare al armatei ruse şi a rănit grav un ofiţer care lucra în centru.

Numeroase cazuri de chemare a unor persoane în vârstă, bolnave sau ale unor studenţi au fost semnalate, în pofida faptului că autorităţile dau asigurări că aceste categorii sunt scutite de la mobilizare.

Kremlinul a recunoscut ”greşeli” în cursul acestei mobilizări şi a promis să le corecteze.

Ravina Shamdasani subliniază că majoritatea parcipanţilor la manifestaţiile din prezent din Rusia sunt paşnici.

”Insistăm, asupra faptului că arestarea unor persoane numai pentru că-şi exercită drepturile de întrunire paşnică şi libertatea exprimării constituie o privare arbitrară de libertate”, denunţă ea.

”Îndemnăm la eliberarea imediată a tuturor celor care sunt deţinuţi arbitrar şi la respectarea de către autoităţi a obligaţiilor internţaionale pe care le au de a asigura drepturile de întrunire paşnică şi la libertatea de exprimare”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.