Agenţia de securitate rusă FSB a anunţat luni că a reţinut un consul japonez pentru presupuse acţiuni de spionaj şi i-a cerut să părăsească ţara, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consulul Motoki Tatsunori a fost eliberat după câteva ore de detenţie, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că a fost legat la ochi, reţinut şi tratat într-o „manieră intimidantă”, ceea ce reprezintă „o încălcare clară a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”.

Autorităţile de la Tokyo au depus un „protest ferm” cu privire la detenţie şi au indicat că ar putea riposta, a declarat Matsuno într-o conferinţă de presă marţi.

FSB a precizat că diplomatul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informaţii secrete despre efectele sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice din Extremul Orient al Rusiei.

De asemenea, a susţinut că informaţiile clasificate, care priveau şi cooperarea Rusiei cu o ţară din Asia-Pacific, nenominallizată, au fost obţinute în schimbul unei „recompense financiare”.

Japonia a declarat că nu a participat la nicio activitate ilegală şi că diplomatul va părăsi ţara până miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.