Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, lansarea apelului de proiecte destinat realizării de ambulatorii de specialitate, menţionând că cel puţin 30 de astfel de unităţi vor fi realizate, iar bugetul total se ridică la 80 de milioane de euro fără TVA. Ministrul a precizat că a discutat cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să încerce încurajarea practicării medicinei de specialitate în aceste ambulatorii, încât să fie atractivă, iar profesioniştii să fie dornici să lucreze în astfel de unităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafila a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că a fost lansat apelul de proiecte din PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti, care înseamnă ambulatorii de specialitate. 

“Aceste ambulatorii de specialitate pot să fie dotate, putem discuta de clădiri noi, de reabilitare sau de modernizarea unora din clădiri. Şi, nu în ultimul rând, este un lucru pe care o să încercăm să îl discutăm cât mai rapid cu autorităţile locale, acolo unde există, de exemplu, spitale mici care au adresabilitate scăzută, au mai puţin personal medical, să putem să transformăm, bineînţeles, cu la solicitarea dânşilor, un spital fără adresabilitate într-un ambulatoriu de specialitate modern, care oferă servicii de bună calitate, în care se pot face analize, se pot face investigaţii, pacienţii pot primi tratament sau chiar pot să beneficieze de spitalizare de zi. Minim 30 de ambulatorii vor fi realizate prin acest apel deschis, competitiv, cu un buget total de 80 de milioane de euro fără TVA, iar suma maximă nerambursabilă care poate fi primită de un astfel de proiecte de 2,6 milioane de euro fără TVA”, a afirmat ministrul Sănătăţii.  

Ministrul a adăugat că a discutat cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate încurajarea practicării medicinii de specialitate în aceste ambulatorii pentru a fi atractivă.  

“Am discutat cu doamna preşedinte a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi încercăm să încurajăm practicarea medicinei de specialitate în aceste ambulatorii încât să fie atractivă, oamenii să fie dornici, profesioniştii să lucreze în astfel de ambulatorii. Este un comportament raţional care ar putea să ofere servicii medicale aproape de domiciliul multora dintre concetăţenii noştri”, a explicat ministrul Sănătăţii.  

El a menţionat că data publicării Ghidului solicitantului a fost 16 septembrie, iar în 26 septembrie, ora 10, a fost data deschiderii platformei pentru depunerea dosarelor de finanţare.  

Ministrul Sănătăţii a explicat că această platformă va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii noiembrie, iar implementarea proiectelor va avea o durată de doi ani, până la sfârşitul anului 2024.   

El a mai afirmat că este important să fie schimbată evaluarea pacienţilor astfel încât ei să aibă parte de servicii medicale specializate cât mai aproape de domiciliu.  

“Va exista iniţial o primă etapă de evaluare a  conformităţii administrative şi eligibilităţii, adică să existe într-adevăr unitatea sanitară, sunt câteva criterii de bun simţ foarte simple, după care se face evaluarea tehnică a proiectelor cu un punctaj conform unor criterii din grila de evaluare, încât să existe obiectivitate în alegerea acestor unităţi ambulatorii de specialitate. (…) E foarte important să schimbăm filosofia tratamentului, evaluării pacienţilor, diagnosticului pacienţilor,  tratamentului pacienţilor încât ei să beneficieze de servicii medicale specializate cât mai aproape de domiciliu şi, dacă putem, măcar într-o etapă ulterioară, să avem şi un program de lucru care să scadă presiunea pe unităţile de primiri urgenţe şi pe spitale, până la urmă, care realizează foarte multe servicii, mai ales după-amiaza şi în weekend, nefiind vorba despre urgenţe propriu zise. Chiar spuneam cu altă  ocazie, urgenţele de cod verde şi galben reprezintă circa 80 la sută, 75 - 80 la sută din totalul prezentărilor şi ele ar putea să beneficieze de astfel de servicii ambulatorii”, a mai declarat Alexandru Rafila. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.