Un om de afaceri rus apropiat Kremlinului, Evgheni Prigojin, recunoaşte luni că a înfiinţat, în 2014, grupul paramilitar Wagner, cu scopul de a lupta în Ucraina, şi recunoaşte, de asemenea, prezenţa acestuia în Africa şi America Latină, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prigojin afirmă într-o postare pe reţele de socializare ale întreprinderii sale - Concord -că a fondat acest grup cu scopul de a trimite combatanţi competenţi în Donbas, în estul Ucrainei, în 2014.

”Atunci, la 1 mai 2014, s-a născut un grup de patrioţi care a luat numele de Grupul Tactic de Batalion Wagner”, declară el în acest comunicat.

”Iar acum, o mărturisire (...): aceşti băieţi, nişte eroi, au apărat poporul sirian, alte popoare din ţări arabe, pe nevoiaşii africani şi latino-americani, ei au devenit un pilon ai patriei noastre”, mai spune el.

Grupul paramilitar este suspectat de ani de zile de faptul că execută, în umbră, ordinele Kremlinului în diverse teatre de operaţiuni, însă Moscova a negat întotdeauna acest lucru.

Evgheni Prigojin era acuzat de numeroase puteri occidentale şi de presa rusă de faptul că este finanţatorul Wagner, ai cărui oameni au fost văzuţi în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin a fost o vreme furnizorul de catering al Kremlinului, ceea ce i-a adus supranumele de ”bucătarul lui Putin”.

Kremlinul a dezminţit întotdeauna că ar avea legături cu grupuri paramilitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.