Pakistanul, afectat de inundaţii ”devastatoare”, a lansat un apel disperat, la Adunarea Henerală a ONU, la New York, la salvarea planetei, ameninţată de modificări climatice provocate de ţările bogate, care lovesc în mod nedrept această ţară săracă din Asia de Sud, potrivit premierului pakistanez Shehbaz Sharif, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a efectuat la 10 septembrie o vizită în Pakistanul afectat de inundaţii şi a tras atunci un semnal de alarmă, spunând că ”nu a mai văzut niciodată un carnagiu climatic de această amploare”.

”Pakistanul nu a văzut niciodată o ilustrare atât de absolută şi de devastatoare a impactului încălzirii globale”, a subliniat vineri, la tribuna Adunării Generale a ONU, şeful Guvernuuli pakistanez Shehbaz Sharif.

El a făcut, în acest discurs vibrant, o predicţie sumbră.

Shehbaz Sharif a avertizat comunitatea internaţională că această ”calamitate” climatică, provocată de ploile ”monstruoase ale musonului” este doar un preludiu al ceea ce aşteaptă restul lumii.

”Un lucru este foarte clar. Ceea ce s-a petrecut în Pakistan nu va rămâne în Pakistan”, a declarat Sharif, a cărui voce a avut în acest discurs accente de furie.

”Însăşi definiţia securităţii naţionale s-a schimbat în prezent, iar dacă liderii mondiali nu se unesc şi nu acţionează acum în baza unui program minim, nu va mai exista o Terră pe care să poarte războaie”, a denunţat el.

”Natura va contra-ataca, iar pentru asta omenirea nu poate răspunde”, a avertizat liderul pakistanez, în vârstă de 71 de ani, aflat la putere la Islamabad din aprilie.

Inundaţii au acoperit o treime din Pakistan - cauzate de ploi musonice diluviene, mai puternice din cauza încălzirii globale, potrivit unor experţi -, adică o suprafaţă cât a Regatului Unit, şi au ucis aproape 1.600 de oameni începând din iunie, potrivit unui ultim bilanţ.

Locuinţe, magazine, drumuri, poduri şi recolte au fost distruse în aceste inundaţii.

Islamabadul şi-a evaluat pierderile financiare la 30 de miliarde de dolari, iar ministrul pakistanez al Finanţelor Miftah Ismail a anunţat vineri, pe Twitter, că le cere creditorilor bilaterali o relaxare a exerciţiului datoriei.

În această ţară, situată între Afganistan, Iran, India şi China, peste şapte milioane de persoane au fost deplasate, iar multe trăiesc în tabere improvizate, fără vreo protecţie împotriva ţânţarilor şi fără apă potabilă şi condiţii sanitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.