Liderul italian al Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini a cerut vineri ”scuze sau demisia” lui Ursula von der Leyen, care a invocat ”intrumente” pe care Bruxellesul le are la dispoziţie pentru a sancţiona eventuale încălcări ale principiilor democratice ale Uniunii Europene (UE) în cazul unei victorii a ultraconservatorilor italieni în alegerile legislative de duminică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă lucrurile merg într-o direcţie dificilă, vorebesc despre Ungaria şi despre Polonia, (atunci) avem instrumente”, a avertizat preşedinta Comisiei Europene (CE), răspunzând unei întrebări despre alegerile de duminică din Italia, în care o coaliţie a dreptei şi extremei drepte este dată favorită în sondaje.

”Vom vedea rezultatul alegerilor, tocmai am avut alegeri în Suedia”, în care dreapta, susţinută de extrema dreaptă, a obţinut o victorie.

”Abordarea mea este că, indiferent ce guvern va fi ales în mod democratic, vom lucra împreună”, a subliniat ea, joi seara, într-o vizită la Universitatea americană Princeton.

Matteo Salvini, liderul Partidului Liga (suveranist), aliat cu Partidele Forza Italia (liberal) al lui Silvio Berlusconi şi Fratelli d'Italia (post-fascist) al lui Georgia Meloni în cadrul acestei coaliţii de drepta-extremă dreapta, anunţată ca favorită în scrutin, i-a dat vineri o replică aprigă.

”Ce e asta? O ameninţare? Aroganţă ruşinoasă. respectaţi votul liber, democratic şi suveran al poporului italian! Prietenul tuturor, valetul nimănui”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Fie ea (Ursula von der Leyen) prezintă scuze, fie demisionează”, a declarat el cotidianului Il Corriere della Sera.

Vicepreşedintele Forza Italia Antonio Tajani este de aceeaşi părere.

Declaraţiile Ursulei von der Leyen, sunt ”un amestec” în campania electorală italiană, denunţă el.

Un purtător de cuvânt al Ursulei von der Leyen, Eric Mamer, a subliniat vineri că Bruxellesul cooperează ”cu orice guvern care iese din alegeri şi care vrea să coopereze cu Comisia Euroepană”.

”Este absolut clar că preşedinta (CE) nu a intervenit în alegerile italiene. Când s-a referit la instrumente, ea s-a referit în mod specific la proceduri în curs în alte state UE”, a subliniat Eric Mamer.

Comisia a angajat un conflict dur cu Ungaria şi Polonia, pe care le acuză de încălcarea statului de drept .

Bruxellesul refuză să le plătească fonduri atât timp cât cele două state membre UE nu implementează reformele cerute de Comisie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.