Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, susţine că statul român a întârziat nepermis de mult să construiască la Iaşi un Institut Regional de Boli Cardiovasculare, el afirmând că etapele pentru finalizarea documentaţiei vor fi fi grăbite pentru obţinerea finanţării prin PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul localităţii Miroslava, Dan Niţă, a anunţat, vineri, că a eliberat autorizaţia de construire pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi (IRMC), unitatea medicală urmând a fi ridicată pe teritoriul acestei localităţi.

"Investiţia totală se ridică la 567 milioane de euro, terenul pe care l-am alocat fiind de 12 hectare. Va fi spitalul propriu-zis plus două hoteluri, unul pentru pacienţi, altul pentru cadrele medicale, dar şi o grădiniţă. Noi ne-am îndeplinit sarcinile, acum celelalte autorităţi trebuie să îşi facă treaba", a declarat într-o conferinţă de presă edilul din Miroslava, Dan Niţă.

La rândul său, şeful CJ Iaşi, Costel Alexe, a spus că Iaşiul are nevoie urgentă de acest institut, el apreciind că statul român oricum a întârziat nepermis de mult în construirea noului spital la Iaşi.

"De 15 ani profesorul Grigore Tinică (managerul actualului Institut de Boli Cardiovasculare din Iaşi – n.r.) tot vorbeşte despre cât de necesar este să avem noul spital, dar nu s-a făcut nimic. România este pe locul trei în Europa la decese cauzate de bolile cardiovasculare. De asemenea, în Moldova, pentru tratarea bolilor cardiovasculare avem un pat la 45.000 de locuitori, în timp ce în restul ţării media este de un pat la 13.000 de locuitori. Vrem să obţinem o parte din finanţare prin PNRR, dar putem obţine bani şi dintr-un împrumut BEI, dar şi din alte fonduri europene. Vom grăbi finalizarea documentaţiilor, pentru a putea obţine finanţarea PNRR", a afirmat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

La rândul său, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iaşi, Grigore Tinică a afirmat că după eliberarea autorizaţiei de construire urmează licitaţia pentru proiectare tehnică şi pentru construcţie.

"Anul viitor putem intra în faza finală de adjudecare a licitaţiei. Am pornit mai târziu decât alţi aplicanţi din ţară, dar ulterior am mers mai repede. Este extrem de necesar pentru Moldova acest institut. Unii au spus că este un proiect faraonic, dar nu este aşa. Avem liste de aşteptare pentru pacienţi, nu facem faţă. Era o reticenţă şi la nivel central la un moment dat, acum toţi au înţeles că avem nevoie de noul institut", a afirmat managerul IBCV Iaşi, Grigore Tinică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.