Referendumurile ilegale de anexare din Ucraina, în regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea, care au început vineri dimineaţa, la ora 5.00 GMT (8.00, ora României), folosesc doar buletine de vot pe hârtie şi nu votul electromic, precizează agenţia oficială rusă de presă Tass, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tass oferă câteva precizări cu privire la desfăşurarea acestui vot ilegal în zone din Ucraina, devastată de războiul rus, controlate de Rusia.

Din cauza unor întârzieri mici şi unor ”probleme tehnice”, ”s-a decis să se folosească buletine de vot de hârtie, tradiţionale, şi să se abţină de la votul electronic”, precizează agenţia oficială rusă de presă.

Votul în persoană, în secţii de votare, are loc numai la 27 septembrie, iar de vineri şi până marţi votul are loc ”în colectivităţi şi din uşă în uşă, din motive de securitate”, mai precizează Tass.

Rezidenţii ”republicilor” de la Doneţk şi de la Lugansk sunt întrebaţi, pe aceste buletine, dacă ”susţin aderarea republicii la Rusia ca subiect al federaţiei”.

Rezidenţii regiunilor ucrainene Zaporijjea şi Herson sunt întrebaţi dacă sunt ”în favoarea secesiunii de regiunea din Ucraina, crearea unei ţări independente şi aderarea ulterioară la Rusia ca subiect a federaţiei”.

În Donbass, buletinele de vot sunt imprimate în rusă, iar în Zaporijjea şi Herson, întrebarea de pe buletinul de vot este scrisă atât în ucraineană, cât şi în rusă.

Locuitorii din Herson - inclusiv cei care au fugit - au posibilitatea să voteze în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi într-un număr de oraşe ruseşti, inclusiv la Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.