Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat joi la reuniunea informală la nivel ministerial privind Curtea Penală Internaţională (CPI), găzduită de ministrul Afacerilor Externe al Lichtenstein, Dominique Hasler, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite care se desfăşoară la New York. Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat, şi cu acest prilej, sprijinul constant şi ferm al României pentru rolul esenţial al Curţii Penale Internaţionale în combaterea impunităţii şi a înfăptuirii justiţiei pentru victimele celor mai grave crime internaţionale prevăzute de Statutul de la Roma al CPI, mai arată comunicatul de presă al MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bogdan Aurescu a arătat că acest rol este cu atât mai relevant într-un context global marcat de provocări fără precedent la adresa principiilor şi normelor fundamentale de drept internaţional, precum războiul ilegal de agresiune desfăşurat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să sprijine eforturile de eficientizare a funcţionării CPI şi de promovare a universalităţii Statutului de la Roma, evidenţiind potenţialul foarte mare al acestui instrument de prevenire şi combatere a celor mai grave infracţiuni internaţionale.

„A arătat că, urmând linia susţinerii constante pentru mandatul Curţii şi rolul acesteia în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, România s-a numărat printre cele peste 40 de state care au sesizat, la 2 martie 2022, Procurorul CPI cu privire la anchetarea crimelor de război, crimelor împotriva umanităţii şi de genocid comise pe teritoriul ucrainean în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă. Totodată, a amintit că România a contribuit financiar la Fondul pentru Victime al CPI şi a oferit o contribuţie financiară voluntară de 100.000 de euro la Fondul Fiduciar al CPI destinat sprijinirii ansamblului activităţii Biroului Procurorului, pe fondul creşterii semnificative a volumului de muncă raportat la resursele disponibile, cu precădere în ce priveşte Ucraina”, mai indică sursa citată.

Potrivit comunicatului de presă, reuniunea de la New York a facilitat un schimb de opinii privind modalităţile adecvate de sprijinire a justiţiei penale internaţionale şi a bunei funcţionări a CPI.

La eveniment au mai participat Procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan şi miniştri ai afacerilor externe din Cehia, Belgia, Estonia, Slovacia, Islanda, Malta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.