Arabia Saudită a anunţat, joi, că va trimite prima femeie astronaut în spaţiu în 2023, în cadrul unui program de antrenament, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arabia Saudită promovează în mod activ ştiinţa şi tehnologia ca parte a planului său amplu Vision 2030 menit să revizuiască economia şi să reducă dependenţa ţării de petrol.

Planul, susţinut de puternicul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, solicită, de asemenea, o mai bună integrare a femeilor în forţa de muncă a ţării musulmane conservatoare.

Regatul a ridicat interdicţia veche de zeci de ani în 2018 care nu le permitea femeilor să conducă.

”Programul de astronauţi saudiţi, care face parte integrantă din planul ambiţios Vision 2030 al regatului, va trimite astronauţi saudiţi în spaţiu cu scopul de a servi mai bine omenirea”, a precizat Comisia Spaţială Saudită într-un comunicat.

”Unul dintre astronauţi va fi o femeie saudită, a cărei misiune în spaţiu va reprezenta o premieră istorică pentru Regat”, se mai arată în comunicat.

Primul musulman care a călătorit în spaţiu a fost Prinţul Sultan bin Salman al Arabiei Saudite, un frate vitreg al prinţului moştenitor şi pilot din cadrul forţelor aeriene care a făcut parte din echipajul de şapte membri ai misiunii Discovery a NASA în 1985. Mai târziu, Sultan bin Salman a ocupat postul de şef al Comisiei Spaţiale Saudite din 2018 până în 2021, când a fost numit consilier al regelui Salman.

De asemenea, Emiratele Arabe Unite au cel mai important program spaţial din lumea arabă. Ţara a lansat o sondă pe orbita lui Marte în februarie 2021. În plus, Emiratele Arabe Unite intenţionează să lanseze primul lor autovehicul lunar în noiembrie. Dacă misiunea reuşeşte, Emiratele Arabe Unite şi Japonia, care furnizează modulul, s-ar alătura Statelor Unite, Rusiei şi Chinei, naţiuni care au plasat o navă spaţială pe suprafaţa Lunii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.