Cel puţin 31 de civili au fost ucişi în manifestaţii, în Iran, de la începutul acestora, în urmă cu şase zile, potrivit unui bilanţ întocmit de către ONG-ul Iran Human Rights, prezentat joi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ONG-ul ”cere cu insistenţă comunităţii internaţionale să reacţioneze” şi ”să împiedice masacrarea poporului iranian”.

Un bilanţ oficial, prezentat anterior de televiziunea de stat anunţa că 17 persoane au fost ucise în în şase zile de proteste.

Moartea lui Mahsa Amini, la vârsta de 22 de ani, a provocat condamnări în lume, oar ONG-uri internţaionale au denunţat o reprimare ”brutală” a acestor manifestaţii.

Preşedintele Statelor Unite Joe Biden s-a declarat miercuri, la tribuina Adunării Generale a ONU, la New York, solidar cu ”femeile curajoase din Iran”.

Tânăra, originară din Kurdistan, în nord-vestul Iranului, a fost arestată la 13 septembrie, la Teheran, din cauza ”purtării unor haine nepotrivite”, de către Poliţia Moravurilor, o unitate însărcinată să impună respectarea codului vestimentar strict în republica islamică, în care femeile sunt obligate să-şi acopere părul şi nu au dreptul să poarte haine scurte, deasupra genunchiului, pantaloni mulaţi sau blugi cu găuri.

Ea a murit la 16 septembrie la un spital.

Potrivit unor activişti, ea a fost lovită mortal în cap, însă oficiali iranieni au dezminţit această acuzaţie şi au anunţat o anchetă.

Manifestaţii au izbucnit imediat după anunţarea morţii tinerei, în capitală.

Aceste manifestaţii s-au extins în 15 oraşe, până în oraşul sfânt şiit Qom, situat la sud-vest de Teheran, oraşul natal al liderului suprem iranian Ali Khamenei.

Autorităţile iraniene au blocat joi accesul la Instagram şi WhatsApp.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.