Autorităţile din municipiul Braşov anunţă, miercuri, că au început procedurile de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în municipiu, după ce s-au înregistrat trei nopţi la rând temperaturi mai mici de 10 grade Celsius. Asociaţiile de proprietari din municipiu sunt cele care vor decide dacă doresc să beneficieze de acest serviciu sau dacă amână momentul la care vor oamenii vor primi căldură în apartamente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul Public Local de Termoficare (SPLT) al municipiului Braşov a început, miercuri, conform prevederilor legale, încărcarea reţelei cu agent termic, după trei nopţi consecutive în care s-au înregistrat temperaturi sub 10 grade Celsius, anunţă Primăria Braşov.  

Furnizarea agentului termic în municipiu are loc anul acesta mai devreme decât anul trecut, când braşovenii au primit căldură din 27 septembrie.
 
Directorul SPLT Braşov, Mircea Marin, a declarat că unii dintre consumatori vor plăti în această iarnă un preţ mai mic pentru gigacalorie, în urma scăderii TVA de la 19% la 5%. Astfel, dacă pentru perioada aprilie-octombrie, preţul este de 264,14 lei/Gcal pentru consumatorii casnici, în lunile noiembrie-martie acesta va scădea la 233,07 lei/Gcal, beneficiarii acestei reduceri fiind consumatorii casnici, spitalele, unităţile de învăţământ şi unităţile de asistenţă socială.
 
În momentul acesta, în Braşov mai sunt aproximativ 5.400 de clienţi casnici branşaţi la sistemul centralizat de termoficare. Proporţia debranşărilor de anul acesta a fost de aproximativ 1%, precizează municipalitatea. 
 
În schimb, prin strategia de a extindere a sistemului derulată la Braşov, au fost reconectate la sistemul centralizat Spitalul Tractorul, sucursala CEC Braşov de la intersecţia străzilor Toamnei cu Hărmanului, Şcoala gimnazială nr. 13 din Tractorul, iar planurile includ branşarea în totalitate a Bazinului Olimpic, conectat în prezent doar parţial la sistemul centralizat de termoficare, precum şi branşarea Spitalul Judeţean cu pavilionul central de pe Calea Bucureşti, a patinoarului şi a altor imobile.
 
În prezent, tariful gigacaloriei pentru consumatorii casnici este de 264,14 lei cu TVA, iar pentru consumatorii non-casnici tariful este 763,06 lei. 
 
”În ceea ce priveşte furnizarea de căldură şi apă caldă, în această iarnă, braşovenii nu trebuie să îşi facă griji legate de o eventuală întrerupere a căldurii din cauza crizei energetice, pentru că la ora actuală există stocuri fizice de gaz în procent de 60% şi există fonduri şi condiţii pentru a se ajunge la 100%. Acum, 90% din energia termică pe care o livrează SPLT populaţiei şi respectiv agenţilor non-casnici este achiziţionată de la producătorul privat de energie termică în cogenerare de înaltă eficienţă Bepco”, transmite Primăria Braşov.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.