Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR/HCDH) vrea să trimită ”în scurt timp” o echipă la Izium, în Ucraina, un oraş eliberat recent de ocupaţia rusă, pentru a verifica acuzaţii ale autorităţilor ucrainene, care evocă descoperirea a sute de morminte şi execuţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Colegii noştri din Ucraina, din Misiunea de Supravegherea Drepturilor Omului, verifică aceste acuzaţii şi vizează să organizeze o vizită la Izium pentru a stabili circumstanţele morţii acestor persoane”, găsite moarte în acest oraş, anunţă, într-o conferinţă de presă ordinară, la Geneva, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU, Elizabeth Throssell.

”Ei vor asigura o monitorizare şi, să sperăm, vor organiza o vizită la izium în curând”, a declarat ea.

Ucraina a anunţat vineri că a găsit aproximativ ”450 de morminte” la Izium, un oraş recucerit recent de la forţele ruse, în regiunea Harkov (nord-est), o descoprire macabră pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a imputat-o ”ocupaţiei ruse”.

Preşedinele ucrainan a anunţat joi seara că o ”groapă comună” a fost descoperită la Izium, fără să facă alte precizări.

”Mâine (vineri), jurnalişti ucraineni şi internaţionali se duc la izium. Vrem ca lumea să ştie ceea ce se întâmplă cu adevărat şi la ce a condus ocupaţia rusă. Bucea, Mariupol, iar acum, din nefericire, izium”, a declarat el.

”Patru sute cincizeci de morminte” au fost descoperite, ”doar unul dintre locurile masive de îngropare descoperite la Izium”, a denunţat vineri, într-un mesaj postat pe Twitter un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

”Orice informaţie de această natură este şocantă”, le-a spus jurnaliştilor, la Geneva, Elizabeth Throssell.

”De aceea este important ca circumstanţele morţii persoanelor care se află în aceste morminte colective să fie stabilite”, a subliniat ea.

Cel puţin un corp cu mâinile legate cu o coardă a fost exhumat vineri în apropiere de Izium, în locul în care au fost descoprite sute de morminte după retragerea trupelor ruse, a constatat un jurnmalist AFP.

Era imposibil să se stabilească imediat dacă este vorba despre un civil sau un militar, pentru că trupul este foarte descompus, potrivit jurnalistului.

Autorităţile ucrainene au început vineri să efectueze exhumări în acest loc, în care, afirmă ele, peste 440 de morminte au fost descoperite.

Atunci când sunt descoperite gropi comune, este important, a subliniat purtătoarea de cuvânt a ONU, să se verifice dacă este vorba despre militari sau civili, dacă au fost ucişi, au murit în luptă sau de cauze naturale, exacerbate de lipsa de îngrijiri medicale.

”Aşa cum poate vă amintiţi, aceasta este o problemă care a fost ridicată în mai multe rânduri în timpul luptelor şi asediului de la Mariupol”, a declarat ea,

Jurnalişti AFP au vizitat Iziumul luni au văzut un oraş devastat de confruntări armate, case şi clădiri publice distruse şi carcase de blindate înşirate pe drumuri.

Forţele ruse au fost acuzate de către Ucraina de numeroase atrocităţi, în teritoriile ucrainene pe care le ocupă, mai ales la Bucea, la periferia Kievului, de unde s-au retras la sfârşitul lui martie şi unde au fost descoprite cadavre ale unor civili executaţi.

Rusia neagă că a comis atrocităţi.

La 9 septembrie, ONU anunţa că Misiunea de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina a documentat peste 400 de detenţii arbitrare şi dispariţii forţate comise de către forţe ruse în Ucraina, dar şi 51 de arestări arbitrare ale forţelor ucrainene.

Misiunea urmează să publice la 27 deprembrie un raport complet privind impactul invaziei ruse asupra drepturilor omului în Ucraina.

ZECE ”SĂLI DE TORTURĂ”, DESCOPERITE ÎN REGIUNEA HARKOV

De asemenea, ”zece săli de tortură” au fost descoperite în localităţi din regiunea Harkov, a anunţat vineri şeful poliţiei naţionale ucrainene Igor Klimenko.

”Până acum, pot să vorbesc despre cel puţin zece săli de tortură (descoperite) în localităţi din regiunea Harkov”, inclusiv două în orăşelul Balakliia, a declarat el, citat de agenţia Interfax Ukraine.

Serghii Botvinov, un comandant al poliţiei regionale a evocat ”440 de corpuri”, la postul britanic de televiziune Sky News.

”Ştim că unii au fost ucişi (prin împuşcare), alţii au murit în tiruri de artilerie, din cauza unor traumatisme provocate de explozia unor mine. Unii au murit în atacuri aeriene”, iar ”multe corpuri nu au fost identificate încă”, a declarat el.

ONU a anunţat că vrea să trimită o echipă la Izium pentru a ancheta cu privire la aceste acuzaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.