În contextul eşecului schemei de plafonare şi a crizei energetice la nivel european, şi a exploziei preţurilor bunurilor şi serviciilor din piaţă, deputaţii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au depus, joi, două proiecte de lege care sprijină populaţia şi industria românească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al USR, primul proiect de lege conţine un set de soluţii pentru reducerea facturilor la energie şi gaze, printre care reducerea TVA la energie şi gaze de la 19% la 5%, eliminarea accizei, certificatelor verzi şi contribuţiei de cogenerare din factură şi vouchere pentru fiecare gospodărie.

Al doilea proiect vizează reducerea treptată a impozitării muncii, până la zero taxe.  În condiţiile majorării accelerate a preţurilor bunurilor şi serviciilor cumpărate de populaţie, reducerea impozitării este singura măsură reală de protejare a muncitorilor cu salarii mici în faţa acestei crize.

Reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 de lei pentru populaţie şi reducerea taxelor pentru companii

USR a reluat în noul proiect legislativ propunerile din octombrie 2021 de reducere a TVA, eliminarea accizei, certificatelor verzi şi contribuţiei de cogenerare din facturile la energie şi gaze, măsuri luate şi de alte state europene, precum Germania sau Spania.

În acelaşi timp, proiectul prevede ca toţi românii să primească un voucher de 1.000 de lei pentru plata facturilor de utilităţi. Acest voucher care are o sumă fixă va ajuta şi la reducerea risipei, pentru că oamenii vor vedea direct în factură cât le-a mai rămas din ajutor. De asemenea, USR îşi doreşte să încurajeze românii să îşi producă propria energie, oferindu-le alternativa unui voucher de 5.000 de lei în vederea instalării de panouri fotovoltaice.

Pentru industrie, USR propune un sprijin pentru toate companiile, nu doar pentru întreprinderile mici şi mijlocii respectiv, reducerea taxelor de plată către stat în cuantumul a 50% din creşterea facturilor la energie şi gaz, raportată la luna ianuarie 2022.

„Un eşec cât o ţară, asta reprezintă schema de plafonare/compensare a preţurilor. Pentru că această schemă a dus la creşterea artificială a preţurilor pe piaţa de energie, a omorât concurenţa şi a dat o pagubă statului român de 40 de miliarde de lei, bani pe care nu i-a văzut nimeni niciodată. Acum, după ce au creat haos pe piaţa de energie, au decis să modifice schema de plafonare prin reducerea ajutoarelor. Industria românească este lăsată să îşi închidă porţile, iar românii vor suporta costurile prin creşterea galopantă a preţurilor şi pierderi de locuri de muncă. Sunt necesare măsuri rapide, iar prin acest proiect venim cu soluţiile care să ajute toţi românii, toate întreprinderile româneşti şi să stimuleze eficienţa,” a declarat deputata USR Cristina Prună, conform sursei citate.

Zero taxe pe salariul minim

În contextul în care România are cea mai mare povară fiscală pe salariile mici din toată Uniunea Europeană, USR a depus un proiect care extinde deducerea personală pentru o sumă echivalentă cu salariul minim, atât pentru impozitul pe venit cât şi pentru contribuţiile obligatorii.

Salariul minim brut pe ţară este în acest moment de 2.550 de lei, din care muncitorii cu cele mai mici câştiguri din economie primesc, după ce scădem toate taxele, numai 1.543 de lei pe lună, statul luând 41% din salarii. După adoptarea proiectului USR, în primul an fiecare angajat ar rămâne cu 250 de lei/lună în plus la fiecare salariu.

Proiectul vizează toate salariile, astfel un angajat care munceşte pe un salariu mai mare, de 4.000 lei de exemplu, va putea deduce suma echivalentă salariului minim din baza taxabilă a venitului său.

„Statul este cel care sărăceşte românii şi îi ţine în pragul sărăciei cu cele mai mari taxe pe salariile mici din Uniunea Europeană. Dacă vrem să creştem salariile românilor, mai ales salariile mici, nu trebuie să creştem salariul minim, trebuie doar să uşurăm povara fiscală a statului. Multe ţări din Europa au prevederi care scutesc salariile mici de la taxare, fie sub anumite sume, fie prin aplicarea unei deduceri personale. Deducerea personală există şi în sistemul fiscal românesc încă de când am trecut la cota unică, ea trebuie doar extinsă. Astfel statul nu s-ar finanţa de la cei cu veniturile cele mai joase, ci i-ar lăsa să se dezvolte, să se integreze în piaţa muncii. Zero taxe pe salariul minim este singura reformă economică de care România are nevoie pentru a scoate milioane de români din sărăcie, pentru a nu îi mai goni din ţară, pentru a dezvolta economia şi a genera prosperitate în rândul cât mai multor cetăţeni”, a declarat deputatul USR, Claudiu Năsui, potrivit sursei menţionate.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să susţină şi să adopte aceste iniţiative legislative în cel mai scurt timp posibil.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce impactul negativ al crizei economice asupra angajaţilor români şi a întreprinderilor româneşti”, mai susţine partidul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.