Două ONG-uri americane au depus luni o plângere, la Paris, vizând oficiali francezi şi egipteni din cadrul unei operaţiuni antiteroriste a Franţei în Egipt, care ar fi servit unei reprimări interne, potrivit unor surse apropiate dosarului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plângerea împotriva unui autor necunoscut a celor două ONG-uri - Egyptians Abroad for Democracy şi Codepink - a fost depusă la Secţia Crimelor împotriva umanităţii a Tribunalului Judiciar de la Paris şi vizează ”crime împotriva umanităţii şi tortură comise de oficiali egipteni” şi ”complicitate la crime împotriva umanităţii comise de oficiali francezi” cu privire la fapte care au avut loc începând din 2016 şi până în 2019.

Potrivit  unor informaţii dezvăluite de publicaţia de investigaţii Disclose în 2021, o misiunea franceză de informaţii - ”Sirli” - lansată în 2016 în favoarea Egiptului, în numele luptei împotriva terorismului a fost deturnată de statul egiptean, care s-a servit de informnaţii colectate pentru a efectua atacuri aeriene asupra vehiculelor unor presupuşi contrabandişti, la frontiera cu Libia.

În pofida unor îngrijorări şi alerte ale unor oficiali francezi cu privire la derive ale operaţiunii, autorităţile franceze nu ar fi pus misiunea în discuţie, potrivit Discolose, care citează documente secrete.

Ministerul francez al Apărării a despus o plângere cuprivire la ”încălcarea secretului apărării naţionale”, iar Parchetul de la Paris a descbhis o anchetă.

La acea vreme, un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Apărării, Hervé Grandjean, declara că o ”anchetă internă” a fost lansată în cadrul armatei, ”în vederea verificării faptului că regulile au fost aplicate” de către partenerii egipteni.

Reclamanţii acuză că ”informaţii de geolocalizare colectate de către Franţa au făcut posibilă bombardarea sumară de către forţele egiptene a sute de vehicule şi uciderea şi rănirea în acest fel ale mai multor sute de civili, fără vreun proces sau verificări mai avansate”.

”În pofida avertismentelor” ”operatorilor francezi” transmise ”ierarhiei”, ”Operaţiunea Sirli a fost menţinută”, denunţă reclamanţii.

Avocata reclamanţilor, Louise Dumas, îşi exprimă speranţa ca Secţia Crimelor împotriva umanităţii ”va profita de această oportunitate pentru a pune capăt impunităţii crimelor comise de către regimul egiptean, inclusiv torturii, cu ajutorul unor actori francezi, totul în cadrul opac al contractelor de armament. (Invocarea unor informaţii) confidenţiale din Apărare nu poate fi scuza sistematică a impunităţii”, subliniază ea.

Directorul Egyptians Abroad for Democracy, Mohamed Ismail, subliniază că plângerea vizează ”să combată impunitatea regimului” lui Abdel Fattah al-Sisi, aflat la putere din 2013.

În paralel, cele două ONG-uri au sesizat trei raportori speciali ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.