Regele Charles al III-lea a fost proclamat sâmbătă şef de stat al Canadei în cadrul unei ceremonii care a inclus trâmbiţe heraldice, o salvă de 21 de tunuri şi un moment de reculegere în memoria mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, anunţă publicaţia canadiană The Record.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Premierul Justin Trudeau a sosit la Rideau Hall în jurul orei locale 10.00, împreună cu fiul său cel mic, Hadrien, şi a depus flori la un memorial improvizat pentru regină, care a murit joi. El şi membrii cabinetului federal şi ai Consiliului Privat s-au întâlnit înainte de ceremonie, ca parte a protocolului necesar pentru a proclama oficial pe noul suveran.
 
 
Momentul solemn s-a desfăşurat la aceeaşi masă folosită de regina Elisabeta a II-a în timpul primei sale vizite oficiale în Canada, în octombrie 1957, şi a fost urmat de aplauze din partea celor adunaţi în sala de bal Rideau Hall.
 
Dr. Samy Khalid, arhiereul-şef al Canadei, a condus o procesiune afară câteva momente mai târziu. El a citit proclamarea aderării în ambele limbi oficiale. În timp ce vorbea, membrii Forţelor Armate Regale Canadiene au tras un salut de artilerie.
 
"Noi (guvernatorul general şi Consiliul Privat) proclamăm că Alteţa Sa Regală Prinţul Charles Philip Arthur George este acum, prin moartea ultimului nostru suveran, Charles al III-lea, prin harul lui Dumnezeu al Regatului Unit, al Canadei şi al celorlalte regate şi teritorii ale sale, rege, şef al Commonwealth-ului, apărător al credinţei căruia îi recunoaştem credinţa şi loialitatea", a spus Khalid.
 
"Trăiască regele", a încheiat el, cei adunaţi repetând fraza.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.