Sute de persoane îi aduc omagiu fostului lider sovietic Mihai Gorbaciov, la funeraliile care au loc la Moscova. Prim-ministrul ungar Viktor Orban, singurul din Europa care întăreşte schimburile de gaze cu Rusia, va fi prezent în capitala Rusiei pentru a-i aduce omagiu, a indicat secretarul de stat pentru comunicare internaţională, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orban "îi va aduce omagiu lui Mihail Gorbaciov", însoţit de o delegaţie ungară, a precizat acesta pe Twitter, a doua zi de la anunţul că gigantul Gazprom închide gazoductul Nord Stream, vital pentru Europa. 

Cu buchete de garoafe şi trandafiri, cei îndoliaţi au vorbit despre „omagiul” adus moştenirii lui Gorbaciov şi „darul libertăţii” pe care l-a dat ţării, în ciuda furiei pe care mulţi ruşi o simţeau faţă de el pentru că a grăbit sfârşitul Uniunii Sovietice.

Înmormântarea ultimului lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov are loc sâmbătă la Moscova, o ceremonie restrânsă la care nu va participa preşedintele Vladimir Putin.

O mare figură politică a secolului al XX-lea, Gorbaciov a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei "lungi şi grave suferinţe", potrivit spitalului în care a fost tratat.

A făcut istorie precipitând dispariţia imperiului sovietic în 1991, în timp ce încerca să-l salveze prin reforme democratice şi economice, punând astfel capăt Războiului Rece.

Ceremonia, programată să înceapă la ora locală 9.00, va fi deschisă publicului, a anunţat Fundaţia Gorbaciov. Fostul lider sovietic va fi apoi înmormântat în cimitirul Novodevicie, alături de soţia sa Raisa Gorbaciova, care a murit în 1999.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.