Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că de la debutul războiului din Ucraina nu au existat depăşiri ale indicatorilor privind radioactivitatea nici în România şi nici în Ucraina, aşa cum arată datele rezultate în urma monitorizărilor făcute în cele două ţări. "Nu au fost creşteri de valori niciodată. De la începutul războiului nu am măsurat valori mai mari decât de obicei. Există o limită măsurată, tot timpul este o limită standard foarte mică care există pe mapamond peste tot, din această limită nu a existat nicio ieşire, niciun vârf în ultima perioadă”, a declarat ministrul Mediului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Avem o reţea de monitorizare a radioactivităţii în România, o reţea funcţională, o reţea care validează datele măsurate în perioadele de criză zi de zi. Aşa a făcut, în ultima perioadă, şi atunci când au fost acele probleme în jurul Cernobâlului, la începutul războiului, şi acum în ultimele săptămâni, când la Zaporojie au apărut aceste tensiuni, aceste bombardamente. Am vorbit de mai multe ori şi cu ministrul ucrainean al Mediului, dânsul ne-a asigurat că sistemul lor de monitorizare este funcţional. Este un lucru extrem de important pentru că şi ei transmit datele la Centrul European unde se colectează toate aceste date de la toate ţările din Europa. Nu au fost creşteri de valori niciodată. De la începutul războiului nu am măsurat valori mai mari decât de obicei. Există o limită măsurată, tot timpul este o limită standard foarte mică care există pe mapamond peste tot, din această limită nu a existat nicio ieşire, niciun vârf în ultima perioadă”, a declarat ministrul Mediului, joi seară, la TVR.
 
Tanczos Barna a catalogat drept "neserioase, irelevante” simulările apărute în spaţiul public care fac referire la o eventuală catastrofă nucleară în ţara vecină, el arătând că nu se ştie niciodată încotro bate vântul care duce norul radioactiv. 
 
"Nu se pot face estimări în cazul unei catastrofe pentru că nu ştim cum o să fie vremea, cum o să bată vântul. (...) Nimeni nu poate prezice nimic. Un lucru este cert: nu există creşteri de valori, eu sper să se calmeze spiritele măcar în jurul centralei pentru că reprezintă un pericol real pentru toţi cei care locuim în jurul statului Ucraina şi să găsească un modus vivendi măcar în timpul războiului să nu se afecteze acea regiune”, a adăugat Tanczos.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.