Rusia se confruntă cu o ”situaţie dificilă” în contextul incendiilor forestiere cauzate de căldura ”anormală”, mai ales într-o regiune din apropierea Moscovei, cerul capitalei fiind acoperit periodic de fum, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din cauza condiţiilor meteorologice dificile, situaţia este complicată în mai multe regiuni din partea europeană a ţării”, a afirmat Vladimir Putin în timpul unei întâlniri prin videoconferinţă cu oficialii regionali pe tema incendiilor de vegetaţie.

”Este vorba în principal despre incendiile forestiere din regiunea Riazan”, situată la aproximativ 250 de kilometri est de Moscova, a mai spus el.

Potrivit serviciilor locale de urgenţă, incendiile forestiere au devastat peste 11.700 de hectare în regiunea Riazan, pe fondul unor temperaturi zilnice care depăşesc 31°C, însoţite de rafale de vânt care suflă cu o viteză de 10 metri pe secundă.

Peste 9.500 de pompieri şi salvatori au fost trimişi la faţa locului pentru a lupta împotriva incendiului, împreună cu opt avioane şi şapte elicoptere, a declarat guvernatorul interimar al regiunii, Pavel Malkov, în timpul întâlnirii prezidate de Putin.

”Este un test foarte greu”, a adăugat el, subliniind că ”nu sunt precipitaţii şi nu sunt aşteptat prea curând”.

În schimb Malkov a dezvăluit că este încrezător că incendiile ”vor fi ţinute sub control în două sau trei zile şi vor fi stinse complet în decurs de una sau două săptămâni”.

Săptămâna trecută, fumul cauzat de incendii, care erau în curs de desfăşurare de zile întregi, a acoperit părţi din Moscova. Luni, fumul şi mirosul de ars erau încă prezente în mai multe cartiere ale capitalei.

Primăria Moscovei a reacţionat şi a trimis 8.500 de pompieri în regiunea Riazan să stingă incendiul, în sprijinul a celor o mie de pompieri locali şi salvatori deja mobilizaţi la faţa locului.

”Fumul acoperă periodic Moscova, dar situaţia devine din ce în ce mai uşor de control astăzi”, i-a transmis, miercuri primarul capitalei, Serghei Sobianin, lui Putin.

Rusia a fost lovită în ultimii ani de incendii forestiere grave, în special în Siberia şi Orientul Îndepărtat, regiuni extrem de extinse şi greu accesibile.

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.