Ministerul rus al Apărării acuză sâmbătă Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi, la sfârşitul lui iulie, în regiunea ucraineană Zaporijjea (sud-est), aflată parţial sub controlul armatei ruse, fără să prezinte probe în acest sens, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un consilier de la Ministerul ucrainan de Interne respinge aceste acuzaţii şi apreciază că acastă otrăvire ar fi cauzată de faptul că militari ruşi au mâncat carne din conserve cu termernul de valabilitate expirat.

Miniserul rus al Apărării anunţă că un număr de militari ruşi a fost spitalizat, la 31 iulie, la un spital militar, prezentând simptome ale unei otrăviri grave.

Teste au relevat prezenţa în corpul militarilor a unei substanţe toxice - toxina botulinică de tip B -, potrivit ministerului rus.

”Cu privire la terorismul chimic sancţionat de regimul (preşeidntelui ucrainean Volodimir) Zelenski, Rusia pregăteşte probe în vederea susţinerii rezultatului tuturor analizelor”, anunţă în acest comunicat ministerul rus.

Ministerul rus al Apărării nu precizează câţi militari au fost otrăviţi atunci şi nici câţi mai sunt bolnavi în prezent.

El nu face precizări nici cu privire la ”probele” pe care le evocă.

Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care cauzează botulism atunci când este ingerată în produse alimentare contaninate, însă poate avea şi o întrebuinţare medicală.

Ministerul ucrainean al Apărării, contactat de Reuters, nu a reacţionat imediat la aceste acuzaţii, însă un consilier de la Ministerul ucrainean de Interne, Anton Gheraşcenko, a reacţionat într-o postare pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării ”nu spune dacă otrăvirea a fost cauzată de carne la conservă expirată, în care toxina botulinică se găsesşte adesea. Forţele de ocupaţie se plâng din primele zile ale invaziei de faptul că nu au raţii suficiente”, afirmă el.

Ministrul rus al Apărării anunţă că efectuează o anchetă suplimentară cu privire la faptul că un reprezentant al administraţiei de ocupaţie instalată de către Rusia în regiunea ucraineană Herson, Volodimir Saldo, s-a îmbolnăvit.

Volodimir Saldo, un fost primar al Hersonului, numit la conducerea regiunii omonime cucerită de ruşi în martire, s-a îmbolnăvit în august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.