Evoluţia incendiului de la Beijis, în regiunea Valencia, în estul Spaniei, este ”favorabilă”, iar extinderea acestuia a fost oprită, anunţă sâmbătă serviciile de urgenţă şi autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Incendiul evoluează în mod favorabil. Nu sunt flăcări în cea mai mare parte a perimetrului”, anunţă într-o postare pe Twitter serviciile de urgenţă din regiunea Valencia, în urma unor intervenţii ”în râpe, în care accesul este dificil şi în care erau flăcări”.

Preşedinele regiunii Valencia, Ximo Puig, anunţă că ”evoluţia incendiului de la Beijis este favorabilă, iar înaintarea focului a fost oprită”.

Conducerea la nivel naţional a Securităţii a anunţat că incendiul se întinde pe 135 de kilometri şi că evacuarea preventivă a 2.200 de locuitori din zonă este menţinută, dar şi izolarea a aproximativ 1.500 de persoane în două sate, Alcublas şi Andilla.

Sute de pompieri, susţinuţi de elicoptere şi avioane, luptă împotriva acestui incendiu care a izbucnit luni în provincia Castellon şi care se apropia de Parcul natural Sierra Calderona.

Incendiul de la Beijis a izbucnit la două zile după cel de la Vall d'Ebo, în aceeaşi regiune, iar ele au antrenat evacuarea a 3.000 de oameni.

Averse, la mijlocul săptămânii, au permis vineri stingerea incendiului de la Vall d'Ebo, însă cel de la Bejis rămânea activ.

În paralel, o anchetă a fost deschisă de către poliţie, dar şi în cadrul companiei feroviare Renfe şi operatorului Adif, cu privire la incident soldat cu 12 răniţi - trei grav - în timpul circulaiei unui tren la bordul căruia se aflau aproximativ 50 de pasageri, marţi seara, în în zona afectată de incendiul de la Bejis.

Conductoarea trenului, care a plecat de la Valencia către Zaragoza, nu a fost alertată cu privire la pericol şi a fost nevoită să se întoarcă din drum, din cauza flăcărilor.

Însă, înainte de efectuarea manevrei, pasageri au intrat în panică, au urlat de teroare şi au cerut ajutor. Unii au spart geamurile trenului pentru a se salva, mergând pe jos, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni.

Potrivit unor date satelitare de la Programul european Copernicus, difuzate sâmbătă, incendiul de la Beijis a devorat 17.500 de hectare, iar cel de la Vall d'Ebo aproximativ 9.300 de hectare.

De la începutul anului, Spania a înregistrat 391 de incendii de pădure, care au devastat 283.000 de hectare, potrivit Sistemului european de informaţii despre incendii de pădure (EFFIS) - o suprafaţă de trei ori mai mare decât în 2021.

Potrivit unor cercetători, încălzirea globală creşte probabilitatea unor canicule şi secete şi, prin ricoşeu, probabilitatea unor incendii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.