Rusia anunţă că a desfăşurat joi avioane echipate cu rachete hipersonice - ultimul răcnet - în Kaliningrad, în contextul unor tensiuni în centrul care se află această enclavă rusă, înconjurată de state membre NATO, în toiul Războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cadrul implemenătrii unor măsuri strategice de disuasiune suplimentare, trei avioane de tip MiG-31 dotate cu rachete hipersonice (de tip) Kinjal au fost redesfăşurate pe aerodromul Cikvalovsk, în regiunea Kaliningrad”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Cele trei aeronave urmează să formeze o unitate de luptă ”operaţională 24 de ore din 24”, mai anunţă ministerul.

Rachetele balistice de tip Kinjal (”jungher” în rusă) şi rachetele de crozieră de tip Zircon fac parte dintr-o familie de armament nouă a Rusiei, lauădată de către preşedintele rus Vladimir Putin drept ”invincibilă”, deoarece ar scăpa sistemelor inamice de apărare.

Rusia a anunţat în mai multe rânduri că a folosit rachete hipersonice în condiţii reale, în ofensiva de mare amploare pe care o poartă din februarie în Ucraina.

Desfăşurarea acestor rachete la Kaliningrad - un teritoriu deja foarte militarizat - are loc în contextul unei încleştări între Uniunea Europeană (UE) şi Rusia, în ultimele săptămâni, cu privire la această enclavă rusă la Marea Baltică.

Lituania a încetat, în iunie, să mai autorizeze tranzitul pe teritoriul lituanian al unor mărfuri destinate Kaliningradului, prin punerea în aplicare a sancţiunilor impuse de UE Rusiei din cauza războiului rus din Ucraina.

În urma unor proteste şi ameninţări ale Moscovei, UE a cerut Vilniusului să autorizeze tranzitul pe calea ferată a unor bunuri ruseşti - dar nu şi de material militar.

Kaliningradul - situat între Polonia şi Lituania - era aprovizionat în mare măsură pe cale feroviară din Rusia continentală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.