Suedia este necesar să extrădeze ”teroriştii”, dacă vrea să adere la NATO, avertizează ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag, după ce Stockholmul a anunţat o primă extrădare către Turcia a unui condamnat turc cu privire la fapte de drept comun, considerată de către Ankara dezamăgitoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă ei consideră că pot să facă Turcia să creadă că şi-au respectat angajamentul prin extrădarea unor infractori de drept comun, atunci se înşală”, declară într-un interviu acordat cotidianului Milliyet, publicat joi, ministrul turc.

Turcia, un stat membru NATO, blochează de la jumătatea lui mai procesul extinderii Alianţei Nord-Atlantice în Suedia şi Finlanda, pe care le acuză de faptul că protejează combatanţi kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), pe care Ankara le consideră ”teroriste”.

La sfârşitul lui iunie, miniştrii turc, suedez şi finlandez de Externe au semnat un memorandum al unui acord care deschide calea accesul celor două ţări nordice în organizaţia militară.

Turcia le-a transmis a doua zi celor două ţări cereri de extrădare a 33 de persoane, pe care Ankara le consideră ”teroriste”.

”Noi nu am primit niciun răspuns cu privire la extrădarea unor membri FETO (acronimul pe care Ankara îl foloseşte pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, pe care-l acuză de urzirea loviturii de stat eşuate din iulie 2016), PKK şi din alte organizaţii teroriste”, acuză Bekir Bozdag.

”Scrisori în care ne reiterăm cererile au fost trimise Ministerului nostru de Externe şi ţărilor vizate”, anunţă el.

Numele Okan Kale - primul cetăţean turc, a cărui cerere de extădare a fost acceptată de către Suedia - se afla pe lista de 33 de nume publicată de presa turcă la sfârşitul lui iunie.

Okan Kale a fost condamnat cu privire la escrocherie.

O reuniune a Turciei, Suediei şi Finlandei pe tema procesului aderării celor două state la NATO este prevăzută la 26 august.

Această reuniune urmează să aibă loc în Suedia, dezvăluie presa suedeză.

Aproximativ 20 dintre cele 30 de state membre NATO au ratificat, până în prezent, cererea de aderare a celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.