Justiţia libaneză a renunţat să-l inculpe pe un client nemulţumit, Bassam al-Sheikh Hussein, care a luat ostatici membrii personalului şi clienţi ai Federal Bank, la Beirut, săptămâna trecută, cu scopul de a-şi retrage economiile, în valoare de 200.000 de euro, blocate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca a renunţat la acuzaţiile formulate împotriva lui Bassam al-Sheikh Hussein, iar un judecător a dispus ca bărbatul să fie eliberat, potrivit agenţiei libaneze de presă ANI.

Un oficial judiciar a confirmat miercuri AFP că Bassam al-Sheikh Hussein a fost eliberat.

Banca s-a retras din caz, însă statul poate angaja urmăriri, precizează el.

Bassam al-Sheikh Hussein a pătruns joi într-o agenţie a Federal Bank, în centrul Beirurului, şi şi-a cerut, cu o puşcă în mână, cei 200.000 de euro economisiţi, blocaţi de la crahul bancar care a condus la una dintre cele mai grave crize economice din lume din 1850 încoace, potrivit Băncii Mondiale (BM).

El cerea banii pentru a plăti cheltuieli de spitalizare ale tatălui său, potrivit ANI, şi s-a predat la câteva ore după ce banca a acceptat să-i dea aproape 30.000 de euro, potrivit presei locale.

Violenţe au loc cu regularitate între angajaţi ai băncilor şi clienţi cu economii care nu-şi pot recupera banii, într-o ţară în care moneda şi-a pierdut 90% din valoare, iar 80% din populaţie a căzut sub pragul sărăciei din 2019 încoace.

Bassam al-Sheikh Hussein a fost aclamat de către mulţime după ce a luat ostatici şi a fost salutat ca un erou, într-un Liban în care, acuză BM, autorităţile au delapidat depozitele de economii în ultimii 30 de ani, în baza unei piramide Ponzi.

Această metodă - o escrocherie care constă în remunerea investitorilor existenţi cu fonduri aduse de către noi investitori - le-a adus bani principalilor actori politici şi economici, în detrimentul gospodăriilor, acuză Banca Mondială, care denunţă o ”depresiune deliberată”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.